Když vás honí mlsná, není nic jednoduššího než si dát dobrou sušenku. Místo toho, abyste si je šli koupit do obchodu, pojďte si udělat vlastní. Domácí sušenky s černým kakaem a tvarohovým dipem jsou výtečné a vřele je doporučuji :).

cerne_susenky_s_tvarohovym_dipem

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaký recept s černým kakaem a proto jsem se inspirovala přímo receptem na obalu krabičky. Samozřejmě jsem si recept upravila. Navíc jsem k němu připravila lahodný tvarohový dip. Zkuste tento recept i vy :).

Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší domácí brownies!

Budete potřebovat:

  • hladkou a polohrubou mouku
  • kypřící prášek
  • třtinový cukr
  • vanilkový extrakt – aby sušenky krásně voněly
  • máslo – změklé
  • vejce
  • černé kakao
  • tvaroh – plnotučný
  • smetanu ke šlehání
  • moučkový cukr

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu
  • potravinářská fólie – na zabalení těsta a jeho odpočinek v lednici
  • vykrajovátka – na vykrajování sušenek, klidně použijte různé tvary

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

V míse smíchejte hladkou mouku, polohrubou mouku, kypřící prášek, vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr do hladkého těsta. Kakao přidejte až na konec a pečlivě ho vmíchejte do těsta.

Těsto si přendejte na pracovní plochu a chvíli ho rukama hněťte, poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na cca 1 hodinu do lednice odpočinout.

Můj tip: Kdyby se vám zdálo těsto málo černé, neváhejte trochu kakaa přidat.

Krok 2

Jakmile je těsto odleželé, přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátka vykrojte kolečka, či jiné tvary a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem.

Můj tip: Pokud máte vzorované razítko na cukroví, doporučuji ho použít. Sušenky budou vypadat zase o kousek líp. Razítko použijte, jakmile máte sušenky na plechu.

cerne_susenky_na_plechu

Krok 3

Sušenky dejte do trouby a pečte na 180° C cca 10 minut.

Krok 4

V mezičase si připravte dip na sušenky. Vyšlehejte metličkou smetanu s tvarohem a doslaďte moučkovým cukrem. Dip můžete na ozdobu zlehka posypat troškou kakaa.

cerne_susenky_na_taliri

Můj tip: Sušenky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží i několik dní. Dip ale vždy připravujeme čerstvý.

Krok 5

Sušenky servírujeme s dipem. Výborné jsou ale i bez něj.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

Sušenky s černým kakaem a tvarohovým dipem

Když vás honí mlsná, není nic jednoduššího než si dát dobrou sušenku. Místo toho, abyste si je šli koupit do obchodu, pojďte si udělat vlastní. Domácí sušenky s černým kakaem a tvarohovým dipem jsou výtečné a vřele je doporučuji :).
Příprava20 minutes
Doba vaření10 minutes
chlazení1 hour
Čas celkem1 hour 30 minutes
Množství: 45 ks

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 2 čl kypřícího prášku do pečiva
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 ks vejce
  • 180 g másla změklého
  • 120 g třtinového cukru
  • 4 čl černého kakaa
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 PL moučkového cukru
  • pečící papír
  • potravinářská fólie

Postup

  • V míse smíchejte hladkou mouku, polohrubou mouku, kypřící prášek, vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr do hladkého těsta. Kakao přidejte až na konec a pečlivě ho vmíchejte do těsta.
    Těsto si přendejte na pracovní plochu a chvíli ho rukama hněťte, poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na cca 1 hodinu do lednice odpočinout.
  • Jakmile je těsto odleželé, přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátka vykrojte kolečka, či jiné tvary a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Sušenky dejte do trouby a pečte na 180° C cca 10 minut.
  • V mezičase si připravte dip na sušenky. Vyšlehejte metličkou smetanu s tvarohem a doslaďte moučkovým cukrem. Dip můžete na ozdobu zlehka posypat troškou kakaa.
  • Sušenky servírujeme s dipem. Výborné jsou ale i bez něj.

Moje tipy

  1. Kdyby se vám zdálo těsto málo černé, neváhejte trochu kakaa přidat.
  2.  Pokud máte vzorované razítko na cukroví, doporučuji ho použít. Sušenky budou vypadat zase o kousek líp. Razítko použijte, jakmile máte sušenky na plechu.
  3. Sušenky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží i několik dní. Dip ale vždy připravujeme čerstvý.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating