Když vás honí mlsná, není nic jednoduššího než si dát dobrou sušenku. Místo toho, abyste si je šli koupit do obchodu, pojďte si udělat vlastní. Domácí sušenky s černým kakaem a tvarohovým dipem jsou výtečné a vřele je doporučuji :).

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaký recept s černým kakaem a proto jsem se inspirovala přímo receptem na obalu krabičky. Samozřejmě jsem si recept upravila. Navíc jsem k němu připravila lahodný tvarohový dip. Zkuste tento recept i vy :).
Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší domácí brownies!
Budete potřebovat:
- hladkou a polohrubou mouku
- kypřící prášek
- třtinový cukr
- vanilkový extrakt – aby sušenky krásně voněly
- máslo – změklé
- vejce
- černé kakao
- tvaroh – plnotučný
- smetanu ke šlehání
- moučkový cukr
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
- potravinářská fólie – na zabalení těsta a jeho odpočinek v lednici
- vykrajovátka – na vykrajování sušenek, klidně použijte různé tvary
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
V míse smíchejte hladkou mouku, polohrubou mouku, kypřící prášek, vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr do hladkého těsta. Kakao přidejte až na konec a pečlivě ho vmíchejte do těsta.
Těsto si přendejte na pracovní plochu a chvíli ho rukama hněťte, poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na cca 1 hodinu do lednice odpočinout.
Můj tip: Kdyby se vám zdálo těsto málo černé, neváhejte trochu kakaa přidat.
Krok 2
Jakmile je těsto odleželé, přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátka vykrojte kolečka, či jiné tvary a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem.
Můj tip: Pokud máte vzorované razítko na cukroví, doporučuji ho použít. Sušenky budou vypadat zase o kousek líp. Razítko použijte, jakmile máte sušenky na plechu.

Krok 3
Sušenky dejte do trouby a pečte na 180° C cca 10 minut.
Krok 4
V mezičase si připravte dip na sušenky. Vyšlehejte metličkou smetanu s tvarohem a doslaďte moučkovým cukrem. Dip můžete na ozdobu zlehka posypat troškou kakaa.

Můj tip: Sušenky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží i několik dní. Dip ale vždy připravujeme čerstvý.
Krok 5
Sušenky servírujeme s dipem. Výborné jsou ale i bez něj.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
Sušenky s černým kakaem a tvarohovým dipem
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 2 čl kypřícího prášku do pečiva
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 ks vejce
- 180 g másla změklého
- 120 g třtinového cukru
- 4 čl černého kakaa
- 250 g plnotučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 PL moučkového cukru
- pečící papír
- potravinářská fólie
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, polohrubou mouku, kypřící prášek, vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr do hladkého těsta. Kakao přidejte až na konec a pečlivě ho vmíchejte do těsta.Těsto si přendejte na pracovní plochu a chvíli ho rukama hněťte, poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na cca 1 hodinu do lednice odpočinout.
- Jakmile je těsto odleželé, přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátka vykrojte kolečka, či jiné tvary a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Sušenky dejte do trouby a pečte na 180° C cca 10 minut.
- V mezičase si připravte dip na sušenky. Vyšlehejte metličkou smetanu s tvarohem a doslaďte moučkovým cukrem. Dip můžete na ozdobu zlehka posypat troškou kakaa.
- Sušenky servírujeme s dipem. Výborné jsou ale i bez něj.
Moje tipy
- Kdyby se vám zdálo těsto málo černé, neváhejte trochu kakaa přidat.
- Pokud máte vzorované razítko na cukroví, doporučuji ho použít. Sušenky budou vypadat zase o kousek líp. Razítko použijte, jakmile máte sušenky na plechu.
- Sušenky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží i několik dní. Dip ale vždy připravujeme čerstvý.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.