Když se řeknou šneci, mnohé z vás asi napadne, že základem bude listové těsto. Co takhle si ale připravit klasické domácí těsto a upéct si vynikající šneky s nivou? Není to nic náročného. Šneci z domácího těsta s náplní z nivy vás určitě potěší :).

Šneci s nivou jsou nejlepší ještě tentýž den, ale ani druhý či třetí den vás nezklamou. Pokud je vezete např. na oslavu, která se koná až druhý den, určitě je uskladněte do vzduchotěsné nádoby.
Můj tip: Vyzkoušejte také tyčinky se sušenými rajčaty!
Budete potřebovat:
- hladkou mouku
- změklé máslo
- vejce
- mléko – polotučné
- sůl
- nivu
- eidam
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečícím papírem.
Z mouky, změklého másla, vejce, soli a mléka vypracujte těsto. Těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte na pracovní ploše rovnoměrný plát.
Krok 2
Připravte si náplň. Nivu a eidam nastrouhejte na jemno, příp. nakrájejte na drobno. Dejte do misky a přidejte rozpuštěné máslo a mléko. Promíchejte.
Krok 3
Náplň rovnoměrně naneste na vyválené pláty a srolujte je jako roládu. Připravte si ostrý nůž a krájejte šneky, které následně pokládejte na pečící papír. Šneky s nivou pokládejte na plech pokud možno tak, aby se nedotýkaly, protože pečením ještě nabydou.
Můj tip: Vylepšete si svoje šneky s nivou a posypte je vašimi oblíbenými semínky.

Krok 4
Šneky nivou pečte cca 10 – 15 minut (záleží na vaší troubě), resp. do zlatova.
Můj tip: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
ŠNECI Z DOMÁCÍHO TĚSTA S NÁPLNÍ Z NIVY
Ingredience
- TĚSTO
- 350 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 1 ks vejce
- špetka soli
- ½ hrnku polotučného mléka
- NÁPLŇ
- 220 g nivy
- 100 g eidamu
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 PL mléka
- pečící papír
Postup
- Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečícím papírem.Z mouky, změklého másla, vejce, soli a mléka vypracujte těsto. Těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte na pracovní ploše rovnoměrný plát.
- Připravte si náplň. Nivu a eidam nastrouhejte na jemno, příp. nakrájejte na drobno. Dejte do misky a přidejte rozpuštěné máslo a mléko. Promíchejte.
- Náplň rovnoměrně naneste na vyválené pláty a srolujte je jako roládu. Připravte si ostrý nůž a krájejte šneky, které následně pokládejte na pečící papír. Šneky s nivou pokládejte na plech pokud možno tak, aby se nedotýkaly, protože pečením ještě nabydou.
- Šneky nivou pečte cca 10 – 15 minut (záleží na vaší troubě), resp. do zlatova.
Moje tipy
- Vylepšete si svoje šneky s nivou a posypte je vašimi oblíbenými semínky.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.