Už jste doma zkoušeli louhované pečivo? Pokud ne, tak je teď ten pravý čas začít. Tyčinky z pizza těsta plněné sýrem jsou vynikající a díky ementálu jsou uvnitř krásně vláčné. Navíc na celý recept budete potřebovat jen 5 ingrediencí.

Tyčinky můžete podávat např. k obloženému talíři jako originální pečivo k zakousnutí. Jsou nejlepší ještě tentýž den po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den.
Můj tip: Vyzkoušejte také twisty s čedarem a uzenou paprikou!
Budete potřebovat:
- pizza těsto – kupuji již rozválené a ideálně obdélníkový tvar
- ementál – ideálně v celku
- jedlá soda
- vejce
- hrubá sůl/sezam – na ozdobu
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 220°C a plech vyložte pečícím papírem.
Krok 2
Rozložte si těsto na pracovní plochu a válečkem ho ještě lehce rozválejte.
Vezměte si bloček sýra a podélně jej rozkrojte na dva díly, které následně nakrájejte na cca 12 rovnoměrných tyčinek.
Můj tip: Nejste-li příznivce ementálu, vyměňte ho za jiný výrazný sýr, např. čedar.
Krok 3
Těsto si rozdělte na 12 stejných obdélníků (velikost obdélníku si poměřte vůči velikosti sýrové tyčinky). Sýr je třeba do těsta zabalit a konce umačkat tak, aby ani malý kousek sýra nebyl vidět. Tím docílíte toho, že vám při pečení sýr nevyteče.
Krok 4
Do většího hrnce dejte 2l vody a přiveďte k varu. Postupně přidejte jedlou sodu.
Můj tip: Jedlou sodu do vroucí vody přidávejte velmi opatrně a hlavně postupně – jinak se vám může stát, že vodu budete mít všude kolem jen ne v hrnci.

Krok 5
Jakmile budete mít obalen všechen sýr, vezměte si naběračku s otvory a vložte na ni 2-4 tyčinky. Ponořte je do vroucí vody se sodou na cca 35s.
Jakmile budou tyčinky vylouhované přendejte je na pečící papír.
Můj tip: Doporučuji si čas měřit a nenechávat tam tyčinky déle jak minutu.
Krok 6
Tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, příp. sezamem. Pečte do zlatohněda, a to cca 12 minut záleží na vaší troubě.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
TYČINKY Z PIZZA TĚSTA PLNĚNÉ SÝREM
Ingredience
- 1 balení XXL pizza těsta (550g) ideálně obdélníkové
- 1 balení sýru ementálu v bločku (200g)
- 1 balení jedlé sody (50g)
- hrubá sůl/sezam na ozdobu
- 1 ks vejce na potření
- pečící papír
Postup
- Troubu předehřejte na 220°C a plech vyložte pečícím papírem.
- Rozložte si těsto na pracovní plochu a válečkem ho ještě lehce rozválejte.Vezměte si bloček sýra a podélně jej rozkrojte na dva díly, které následně nakrájejte na cca 12 rovnoměrných tyčinek.
- Těsto si rozdělte na 12 stejných obdélníků (velikost obdélníku si poměřte vůči velikosti sýrové tyčinky). Sýr je třeba do těsta zabalit a konce umačkat tak, aby ani malý kousek sýra nebyl vidět. Tím docílíte toho, že vám při pečení sýr nevyteče.
- Do většího hrnce dejte 2l vody a přiveďte k varu. Postupně přidejte jedlou sodu.
- Jakmile budete mít obalen všechen sýr, vezměte si naběračku s otvory a vložte na ni 2-4 tyčinky. Ponořte je do vroucí vody se sodou na cca 35s.Jakmile budou tyčinky vylouhované přendejte je na pečící papír.
- Tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, příp. sezamem. Pečte do zlatohněda, a to cca 12 minut záleží na vaší troubě.
Moje tipy
- Nejste-li příznivce ementálu, vyměňte ho za jiný výrazný sýr, např. čedar.
- Jedlou sodu do vroucí vody přidávejte velmi opatrně a hlavně postupně – jinak se vám může stát, že vodu budete mít všude kolem jen ne v hrnci.
- Doporučuji si čas měřit a nenechávat tam tyčinky déle jak minutu.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.