Už jste doma zkoušeli louhované pečivo? Pokud ne, tak je teď ten pravý čas začít. Tyčinky z pizza těsta plněné sýrem jsou vynikající a díky ementálu jsou uvnitř krásně vláčné. Navíc na celý recept budete potřebovat jen 5 ingrediencí.

tycinky_plnene_ementalem

Tyčinky můžete podávat např. k obloženému talíři jako originální pečivo k zakousnutí. Jsou nejlepší ještě tentýž den po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den.

Můj tip: Vyzkoušejte také twisty s čedarem a uzenou paprikou!

Budete potřebovat:

  • pizza těsto – kupuji již rozválené a ideálně obdélníkový tvar
  • ementál – ideálně v celku
  • jedlá soda
  • vejce
  • hrubá sůl/sezam – na ozdobu

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 220°C a plech vyložte pečícím papírem.

Krok 2

Rozložte si těsto na pracovní plochu a válečkem ho ještě lehce rozválejte.

Vezměte si bloček sýra a podélně jej rozkrojte na dva díly, které následně nakrájejte na cca 12 rovnoměrných tyčinek.

Můj tip: Nejste-li příznivce ementálu, vyměňte ho za jiný výrazný sýr, např. čedar.

Krok 3

Těsto si rozdělte na 12 stejných obdélníků (velikost obdélníku si poměřte vůči velikosti sýrové tyčinky). Sýr je třeba do těsta zabalit a konce umačkat tak, aby ani malý kousek sýra nebyl vidět. Tím docílíte toho, že vám při pečení sýr nevyteče.

Krok 4

Do většího hrnce dejte 2l vody a přiveďte k varu. Postupně přidejte jedlou sodu.

Můj tip: Jedlou sodu do vroucí vody přidávejte velmi opatrně a hlavně postupně – jinak se vám může stát, že vodu budete mít všude kolem jen ne v hrnci.

louhovane tycinky s ementalem

Krok 5

Jakmile budete mít obalen všechen sýr, vezměte si naběračku s otvory a vložte na ni 2-4 tyčinky. Ponořte je do vroucí vody se sodou na cca 35s.

Jakmile budou tyčinky vylouhované přendejte je na pečící papír.

Můj tip: Doporučuji si čas měřit a nenechávat tam tyčinky déle jak minutu.

Krok 6

Tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, příp. sezamem. Pečte do zlatohněda, a to cca 12 minut záleží na vaší troubě.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

TYČINKY Z PIZZA TĚSTA PLNĚNÉ SÝREM

Už jste doma zkoušeli louhované pečivo? Pokud ne, tak je teď ten pravý čas začít. Tyčinky z pizza těsta plněné sýrem jsou vynikající a díky ementálu jsou uvnitř krásně vláčné. Navíc na celý recept budete potřebovat jen 5 ingrediencí.
Příprava18 minutes
Doba vaření12 minutes
Čas celkem30 minutes
Množství: 12 ks

Ingredience

  • 1 balení XXL pizza těsta (550g) ideálně obdélníkové
  • 1 balení sýru ementálu v bločku (200g)
  • 1 balení jedlé sody (50g)
  • hrubá sůl/sezam na ozdobu
  • 1 ks vejce na potření
  • pečící papír

Postup

  • Troubu předehřejte na 220°C a plech vyložte pečícím papírem.
  • Rozložte si těsto na pracovní plochu a válečkem ho ještě lehce rozválejte.
    Vezměte si bloček sýra a podélně jej rozkrojte na dva díly, které následně nakrájejte na cca 12 rovnoměrných tyčinek.
  • Těsto si rozdělte na 12 stejných obdélníků (velikost obdélníku si poměřte vůči velikosti sýrové tyčinky). Sýr je třeba do těsta zabalit a konce umačkat tak, aby ani malý kousek sýra nebyl vidět. Tím docílíte toho, že vám při pečení sýr nevyteče.
  • Do většího hrnce dejte 2l vody a přiveďte k varu. Postupně přidejte jedlou sodu.
  • Jakmile budete mít obalen všechen sýr, vezměte si naběračku s otvory a vložte na ni 2-4 tyčinky. Ponořte je do vroucí vody se sodou na cca 35s.
    Jakmile budou tyčinky vylouhované přendejte je na pečící papír.
  • Tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, příp. sezamem. Pečte do zlatohněda, a to cca 12 minut záleží na vaší troubě.

Moje tipy

  1. Nejste-li příznivce ementálu, vyměňte ho za jiný výrazný sýr, např. čedar.
  2. Jedlou sodu do vroucí vody přidávejte velmi opatrně a hlavně postupně – jinak se vám může stát, že vodu budete mít všude kolem jen ne v hrnci.
  3. Doporučuji si čas měřit a nenechávat tam tyčinky déle jak minutu.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating