Dlouho jsem přemýšlela, čím bych klasický jablečný štrúdl nějak ozvláštnila, až mně napadlo dát dovnitř, ale i navrch domácí slaný karamel. A musím říct, že to stojí za to! Vyzkoušejte recept na snadný jablečný štrúdl z pomazánkového másla se slaným karamelem :).

jablecny strudl z pomazankoveho masla

A aby toho nebylo málo, dala jsem na radu jedné mé známé zkušené kuchařky a vyzkoušela jsem těsto z pomazánkového másla. Zní to zvláštně nebo tohle těsto znáte? 🙂 Díky pomazánkovému máslu je těsto krásně vláčné a nepotřebuje ani chvíli odpočívat, což je skvělé, protože s ním můžete pracovat ihned. Další výhodou je, že se netrhá :).

Můj tip: Vyzkoušejte také marcipánové rohlíčky s bílou čokoládou a mandlemi!

Budete potřebovat:

  • pomazánkové máslo – těsto bude krásně vláčné a nebude se trhat, kupte klasické bez příchutě
  • hladkou mouku
  • vejce
  • třtinový cukr
  • jablka
  • vanilkový cukr
  • skořicový cukr
  • mandle – nasekané
  • slaný karamel – připravuji domácí – mrkněte zde

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Nejprve si připravte těsto. Zpracujte pomazánkové máslo, mouku, 1 vejce a třtinový cukr do hladkého těsta a rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát.

Můj tip: Tento typ těsta nepotřebuje odpočívat, tzn. můžete rovnou válet :).

Krok 2

Oloupejte si jablka a nakrájejte je na tenké plátky.

Připravte si první plát a za pomocí mašlovačky natřete pruh slaného karamelu. Na něj nahusto poskládejte nakrájené plátky jablek a posypte je vanilkovým cukrem. Poté dejte na jablka nasekané mandle a ty posypte skořicovým cukrem. Vše ještě zlehka pokapejte slaným karamelem.

Těsto zaviňte a dobře umačkejte, aby vám slaný karamel nevytekl. Stejný postup opakujte i s druhým plátem těsta.

Krok 3

Troubu si předehřejte na 170°C. Obě nohavice přendejte na plech vyložený pečícím papírem a na několika místech jej vidličkou propíchněte. Nohavice potřete vodou a pečte je cca 35 minut.

Na posledních 5 minut štrúdl ještě zlehka potřete slaným karamelem a nechte zapéct (můžete vyzkoušet i funkci gril – ale v tom případě je třeba nohavice hlídat, aby se nepřipálily).

Krok 4

Po upečení nechte jablečný štrúdl vychladnout a následně servírujte. Výborně bude chutnat s domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Můj tip: Při servírování můžete jablečný štrúdl přelít ještě horkým karamelem.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

SNADNÝ JABLEČNÝ ŠTRÚDL Z POMAZÁNKÉHO MÁSLA SE SLANÝM KARAMELEM

Vyzkoušejte recept na snadný jablečný štrúdl z pomazánkového másla se slaným karamelem. Díky pomazánkovému máslu je těsto krásně vláčné a nepotřebuje ani chvíli odpočívat, což je skvělé, protože s ním můžete pracovat ihned. Další výhodou je, že se netrhá :).
Příprava40 minutes
Doba vaření35 minutes
Čas celkem1 hour 15 minutes
Množství: 2 nohavice

Ingredience

  • 300 g pomazánkového másla bez příchutě
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 3 PL třtinového cukru
  • 6 ks jablek
  • 1,5 sáčku vanilkového cukru
  • 1,5 sáčku skořicového cukru
  • 100 g nasekaných mandlí
  • domácí slaný karamel

Postup

  • Nejprve si připravte těsto. Zpracujte pomazánkové máslo, mouku, 1 vejce a třtinový cukr do hladkého těsta a rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát.
  • Oloupejte si jablka a nakrájejte je na tenké plátky.
    Připravte si první plát a za pomocí mašlovačky natřete pruh slaného karamelu. Na něj nahusto poskládejte nakrájené plátky jablek a posypte je vanilkovým cukrem. Poté dejte na jablka nasekané mandle a ty posypte skořicovým cukrem. Vše ještě zlehka pokapejte slaným karamelem.
    Těsto zaviňte a dobře umačkejte, aby vám slaný karamel nevytekl. Stejný postup opakujte i s druhým plátem těsta.
  • Troubu si předehřejte na 170°C. Obě nohavice přendejte na plech vyložený pečícím papírem a na několika místech jej vidličkou propíchněte. Nohavice potřete vodou a pečte je cca 35 minut.
    Na posledních 5 minut štrúdl ještě zlehka potřete slaným karamelem a nechte zapéct (můžete vyzkoušet i funkci gril – ale v tom případě je třeba nohavice hlídat, aby se nepřipálily).
  • Po upečení nechte jablečný štrúdl vychladnout a následně servírujte. Výborně bude chutnat s domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Moje tipy

  1. Tento typ těsta nepotřebuje odpočívat, tzn. můžete rovnou válet :).
  2. Při servírování můžete jablečný štrúdl přelít ještě horkým karamelem.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating