Dlouho jsem přemýšlela, čím bych klasický jablečný štrúdl nějak ozvláštnila, až mně napadlo dát dovnitř, ale i navrch domácí slaný karamel. A musím říct, že to stojí za to! Vyzkoušejte recept na snadný jablečný štrúdl z pomazánkového másla se slaným karamelem :).

A aby toho nebylo málo, dala jsem na radu jedné mé známé zkušené kuchařky a vyzkoušela jsem těsto z pomazánkového másla. Zní to zvláštně nebo tohle těsto znáte? 🙂 Díky pomazánkovému máslu je těsto krásně vláčné a nepotřebuje ani chvíli odpočívat, což je skvělé, protože s ním můžete pracovat ihned. Další výhodou je, že se netrhá :).
Můj tip: Vyzkoušejte také marcipánové rohlíčky s bílou čokoládou a mandlemi!
Budete potřebovat:
- pomazánkové máslo – těsto bude krásně vláčné a nebude se trhat, kupte klasické bez příchutě
- hladkou mouku
- vejce
- třtinový cukr
- jablka
- vanilkový cukr
- skořicový cukr
- mandle – nasekané
- slaný karamel – připravuji domácí – mrkněte zde
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si připravte těsto. Zpracujte pomazánkové máslo, mouku, 1 vejce a třtinový cukr do hladkého těsta a rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát.
Můj tip: Tento typ těsta nepotřebuje odpočívat, tzn. můžete rovnou válet :).
Krok 2
Oloupejte si jablka a nakrájejte je na tenké plátky.
Připravte si první plát a za pomocí mašlovačky natřete pruh slaného karamelu. Na něj nahusto poskládejte nakrájené plátky jablek a posypte je vanilkovým cukrem. Poté dejte na jablka nasekané mandle a ty posypte skořicovým cukrem. Vše ještě zlehka pokapejte slaným karamelem.
Těsto zaviňte a dobře umačkejte, aby vám slaný karamel nevytekl. Stejný postup opakujte i s druhým plátem těsta.
Krok 3
Troubu si předehřejte na 170°C. Obě nohavice přendejte na plech vyložený pečícím papírem a na několika místech jej vidličkou propíchněte. Nohavice potřete vodou a pečte je cca 35 minut.
Na posledních 5 minut štrúdl ještě zlehka potřete slaným karamelem a nechte zapéct (můžete vyzkoušet i funkci gril – ale v tom případě je třeba nohavice hlídat, aby se nepřipálily).
Krok 4
Po upečení nechte jablečný štrúdl vychladnout a následně servírujte. Výborně bude chutnat s domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Můj tip: Při servírování můžete jablečný štrúdl přelít ještě horkým karamelem.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
SNADNÝ JABLEČNÝ ŠTRÚDL Z POMAZÁNKÉHO MÁSLA SE SLANÝM KARAMELEM
Ingredience
- 300 g pomazánkového másla bez příchutě
- 500 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 3 PL třtinového cukru
- 6 ks jablek
- 1,5 sáčku vanilkového cukru
- 1,5 sáčku skořicového cukru
- 100 g nasekaných mandlí
- domácí slaný karamel
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Zpracujte pomazánkové máslo, mouku, 1 vejce a třtinový cukr do hladkého těsta a rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát.
- Oloupejte si jablka a nakrájejte je na tenké plátky.Připravte si první plát a za pomocí mašlovačky natřete pruh slaného karamelu. Na něj nahusto poskládejte nakrájené plátky jablek a posypte je vanilkovým cukrem. Poté dejte na jablka nasekané mandle a ty posypte skořicovým cukrem. Vše ještě zlehka pokapejte slaným karamelem.Těsto zaviňte a dobře umačkejte, aby vám slaný karamel nevytekl. Stejný postup opakujte i s druhým plátem těsta.
- Troubu si předehřejte na 170°C. Obě nohavice přendejte na plech vyložený pečícím papírem a na několika místech jej vidličkou propíchněte. Nohavice potřete vodou a pečte je cca 35 minut.Na posledních 5 minut štrúdl ještě zlehka potřete slaným karamelem a nechte zapéct (můžete vyzkoušet i funkci gril – ale v tom případě je třeba nohavice hlídat, aby se nepřipálily).
- Po upečení nechte jablečný štrúdl vychladnout a následně servírujte. Výborně bude chutnat s domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Moje tipy
- Tento typ těsta nepotřebuje odpočívat, tzn. můžete rovnou válet :).
- Při servírování můžete jablečný štrúdl přelít ještě horkým karamelem.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.