Na první pohled se může zdát, že se jedná o složitý koláč, opak je ale pravdou. Svěží citronový koláč je vynikající a určitě stojí za to si ho upéct. Rozhodně se nebojte kyselosti, je v něm dostatek cukru a dalších ingrediencí, které chutě vyváží :).

Důležité je, abyste při jeho přípravě použili čerstvé citrony. S citronkou či podobnými sirupy koláč nebude fungovat.
Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší brownies!
Budete potřebovat:
- hladkou mouku
- cukr moučka
- sůl
- máslo
- vanilkový extrakt
- vejce
- citrony – čerstvé, ideálně bio – protože budete potřebovat i jejich kůru
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Předehřejte si troubu na 180° C.
Na koláč můžete využít pekáček, resp. menší plech na pečení o velikosti cca 37×27 cm. Důležité je, aby forma byla hlubší než klasický plech. Vyložte ji pečícím papírem.
Krok 2
V misce smíchejte 300g mouky se 100g cukru. Přidejte sůl, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Těsto promíchejte a zpracujte tak, aby mělo spíše sypkou strukturu. Přendejte ho do formy a prsty ho v ní rozprostřete a umačkejte.
Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, resp. do světle zlatavé barvy.

Krok 3
V mezičase smíchejte 500g cukru s citronovou kůrou. Doporučuji použít robot a cukr s kůrou rozmixovat, protože cukr tak chytne krásně nažloutlou barvu.
K cukru přidejte 60g hladké mouky a šťávu z 5 citronů. Pečlivě promíchejte a postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Míchejte, dokud se vám všechny ingredience krásně nespojí.
Můj tip: Výhodou koláče je to, že si ho můžete s klidem připravit den dopředu. Druhý den, je totiž hezky rozleželý a chutná ještě líp :).
Krok 4
Připravenou náplň nalijte na ještě teplou krustu a vložte zpět do trouby. Pečte cca 25 minut. V tomto případě se snažte dobu pečení dodržet, díky ní tak bude náplň krásně vláčná.
Můj tip: Citronový koláč skladujte v lednici a před servírováním lehce poprašte moučkovým cukrem.

Krok 5
Po upečení nechte citronový koláč cca 1 hodinu chladnout při pokojové teplotě a následně vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.
Koláč chutná nejlépe vychlazený a posypaný cukrem.
Můj tip: Jak nejsnáze nakrájet koláč? Použijte ostrý nůž, který při každém řezu očistěte a navlhčete.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
SVĚŽÍ CITRONOVÝ KOLÁČ
Ingredience
- 360 g hladké mouky
- 600 g cukru moučka
- ½ čl soli
- 180 g rozpuštěného másla
- 1 čl vanilkového extraktu
- 2 PL citronové kůry
- 7 ks vajec
- 5 ks citronů ideálně bio
Postup
- Předehřejte si troubu na 180° C.Na koláč můžete využít pekáček, resp. menší plech na pečení o velikosti cca 37×27 cm. Důležité je, aby forma byla hlubší než klasický plech. Vyložte ji pečícím papírem.
- V misce smíchejte 300g mouky se 100g cukru. Přidejte sůl, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Těsto promíchejte a zpracujte tak, aby mělo spíše sypkou strukturu. Přendejte ho do formy a prsty ho v ní rozprostřete a umačkejte.Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, resp. do světle zlatavé barvy.
- V mezičase smíchejte 500g cukru s citronovou kůrou. Doporučuji použít robot a cukr s kůrou rozmixovat, protože cukr tak chytne krásně nažloutlou barvu.K cukru přidejte 60g hladké mouky a šťávu z 5 citronů. Pečlivě promíchejte a postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Míchejte, dokud se vám všechny ingredience krásně nespojí.
- Připravenou náplň nalijte na ještě teplou krustu a vložte zpět do trouby. Pečte cca 25 minut. V tomto případě se snažte dobu pečení dodržet, díky ní tak bude náplň krásně vláčná.
- Po upečení nechte citronový koláč cca 1 hodinu chladnout při pokojové teplotě a následně vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.Koláč chutná nejlépe vychlazený a posypaný cukrem.
Moje tipy
- Výhodou koláče je to, že si ho můžete s klidem připravit den dopředu. Druhý den, je totiž hezky rozleželý a chutná ještě líp :).
- Citronový koláč skladujte v lednici a před servírováním lehce poprašte moučkovým cukrem.
- Jak nejsnáze nakrájet koláč? Použijte ostrý nůž, který při každém řezu očistěte a navlhčete.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.