Na první pohled se může zdát, že se jedná o složitý koláč, opak je ale pravdou. Svěží citronový koláč je vynikající a určitě stojí za to si ho upéct. Rozhodně se nebojte kyselosti, je v něm dostatek cukru a dalších ingrediencí, které chutě vyváží :).

Důležité je, abyste při jeho přípravě použili čerstvé citrony. S citronkou či podobnými sirupy koláč nebude fungovat.

Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší brownies!

Budete potřebovat:

  • hladkou mouku
  • cukr moučka
  • sůl
  • máslo
  • vanilkový extrakt
  • vejce
  • citrony – čerstvé, ideálně bio – protože budete potřebovat i jejich kůru

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Předehřejte si troubu na 180° C.

Na koláč můžete využít pekáček, resp. menší plech na pečení o velikosti cca 37×27 cm. Důležité je, aby forma byla hlubší než klasický plech. Vyložte ji pečícím papírem.

Krok 2

V misce smíchejte 300g mouky se 100g cukru. Přidejte sůl, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Těsto promíchejte a zpracujte tak, aby mělo spíše sypkou strukturu. Přendejte ho do formy a prsty ho v ní rozprostřete a umačkejte.

Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, resp. do světle zlatavé barvy.

Krok 3

V mezičase smíchejte 500g cukru s citronovou kůrou. Doporučuji použít robot a cukr s kůrou rozmixovat, protože cukr tak chytne krásně nažloutlou barvu.

K cukru přidejte 60g hladké mouky a šťávu z 5 citronů. Pečlivě promíchejte a postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Míchejte, dokud se vám všechny ingredience krásně nespojí.

Můj tip: Výhodou koláče je to, že si ho můžete s klidem připravit den dopředu. Druhý den, je totiž hezky rozleželý a chutná ještě líp :).

Krok 4

Připravenou náplň nalijte na ještě teplou krustu a vložte zpět do trouby. Pečte cca 25 minut. V tomto případě se snažte dobu pečení dodržet, díky ní tak bude náplň krásně vláčná.

Můj tip: Citronový koláč skladujte v lednici a před servírováním lehce poprašte moučkovým cukrem.

Krok 5

Po upečení nechte citronový koláč cca 1 hodinu chladnout při pokojové teplotě a následně vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.

Koláč chutná nejlépe vychlazený a posypaný cukrem.

Můj tip: Jak nejsnáze nakrájet koláč? Použijte ostrý nůž, který při každém řezu očistěte a navlhčete.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

SVĚŽÍ CITRONOVÝ KOLÁČ

Na první pohled se může zdát, že se jedná o složitý koláč, opak je ale pravdou. Svěží citronový koláč je vynikající a určitě stojí za to si ho upéct. Rozhodně se nebojte kyselosti, je v něm dostatek cukru a dalších ingrediencí, které chutě vyváží :).
Příprava15 minutes
Doba vaření45 minutes
Chlazení a odpočinek3 hours
Čas celkem4 hours
Množství: 1 pekáč

Ingredience

  • 360 g hladké mouky
  • 600 g cukru moučka
  • ½ čl soli
  • 180 g rozpuštěného másla
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 2 PL citronové kůry
  • 7 ks vajec
  • 5 ks citronů ideálně bio

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180° C.
    Na koláč můžete využít pekáček, resp. menší plech na pečení o velikosti cca 37×27 cm. Důležité je, aby forma byla hlubší než klasický plech. Vyložte ji pečícím papírem.
  • V misce smíchejte 300g mouky se 100g cukru. Přidejte sůl, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Těsto promíchejte a zpracujte tak, aby mělo spíše sypkou strukturu. Přendejte ho do formy a prsty ho v ní rozprostřete a umačkejte.
    Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, resp. do světle zlatavé barvy.
  • V mezičase smíchejte 500g cukru s citronovou kůrou. Doporučuji použít robot a cukr s kůrou rozmixovat, protože cukr tak chytne krásně nažloutlou barvu.
    K cukru přidejte 60g hladké mouky a šťávu z 5 citronů. Pečlivě promíchejte a postupně přidávejte jedno vejce po druhém. Míchejte, dokud se vám všechny ingredience krásně nespojí.
  • Připravenou náplň nalijte na ještě teplou krustu a vložte zpět do trouby. Pečte cca 25 minut. V tomto případě se snažte dobu pečení dodržet, díky ní tak bude náplň krásně vláčná.
  • Po upečení nechte citronový koláč cca 1 hodinu chladnout při pokojové teplotě a následně vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.
    Koláč chutná nejlépe vychlazený a posypaný cukrem.

Moje tipy

  1. Výhodou koláče je to, že si ho můžete s klidem připravit den dopředu. Druhý den, je totiž hezky rozleželý a chutná ještě líp :).
  2. Citronový koláč skladujte v lednici a před servírováním lehce poprašte moučkovým cukrem.
  3. Jak nejsnáze nakrájet koláč? Použijte ostrý nůž, který při každém řezu očistěte a navlhčete.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating