Máte rádi pečivo? Omrzelo vás to klasické a rádi byste vyzkoušeli něco nového? V tom případě vyzkoušejte tyčinky se sušenými rajčaty. Můžete je zakusovat samostatně k dobrému pití anebo je podávat k obloženému talíři :).

Tyčinky se sušenými rajčaty jsou nejlepší ještě tentýž den po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den.
Můj tip: Vyzkoušejte také twisty s čedarem a uzenou paprikou!
Budete potřebovat:
- hladkou mouku
- sušené droždí
- zakysanou smetanu
- sušená rajčata – ideálně naložená v oleji
- uzenou červenou papriku
- hrubou sůl – na ozdobu
- olivový olej
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si připravte kvásek – do hrnku teplé, resp. vlažné vody přidejte droždí, zamíchejte a dejte na 5-10 minut stranou.
Krok 2
V misce smíchejte mouku, sůl, zakysanou smetanu a přidejte kvásek. Ručně nebo s pomocí robotu zpracujte v hladké těsto.
Můj tip: Těsto by nemělo lepit, pokud by se vám zdálo moc řídké – přidejte trochu mouky. V opačném případě nařeďte lžící vody či mléka.
Krok 3
Vezměte si k ruce misku, kterou zevnitř lehce vymažte olivovým olejem, vložte do ní připravené těsto. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo cca 1 hodinu kynout.
Krok 4
Po vykynutí těsto vyjměte a zapracujte do něj na drobno nakrájená sušená rajčata a uzenou papriku. Prohněťte tak, aby těsto chytlo od papriky rovnoměrně červenou barvu a nebylo tak flekaté, příp. se nebojte trošku papriky přidat.

Krok 5
Z těsta tvořte válečky o velikosti 10-15cm a vložte je na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky se sušenými rajčaty zlehka potřete vodou a posypte hrubou solí.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut (záleží na vaší troubě).
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
TYČINKY SE SUŠENÝMI RAJČATY
Ingredience
- 3,5 hrnku hladké mouky cca 500g
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 čl soli
- 1 kelímek zakysané smetany 250g
- 1 hrnek vody
- 50 g sušených krájených rajčat naložených v oleji
- 3 PL uzené červené papriky
- olivový olej
- hrubá sůl na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravte kvásek – do hrnku teplé, resp. vlažné vody přidejte droždí, zamíchejte a dejte na 5-10 minut stranou.
- V misce smíchejte mouku, sůl, zakysanou smetanu a přidejte kvásek. Ručně nebo s pomocí robotu zpracujte v hladké těsto.
- Vezměte si k ruce misku, kterou zevnitř lehce vymažte olivovým olejem, vložte do ní připravené těsto. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo cca 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto vyjměte a zapracujte do něj na drobno nakrájená sušená rajčata a uzenou papriku. Prohněťte tak, aby těsto chytlo od papriky rovnoměrně červenou barvu a nebylo tak flekaté, příp. se nebojte trošku papriky přidat.
- Z těsta tvořte válečky o velikosti 10-15cm a vložte je na plech vyložený pečícím papírem. Tyčinky se sušenými rajčaty zlehka potřete vodou a posypte hrubou solí.Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut (záleží na vaší troubě).
Moje tipy
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.