Taky milujete bábovky? Podle mně je to jeden z nejsnadnějších a snad i nejvděčnějších dezertů. Jsou jednoduché, chutné a skvěle se hodí ke kávě nebo čaji. Recept na tuhle výtečnou čokoládovou bábovku najdete různě na internetu, já jsem si ho upravila a s výsledkem jsem moc spokojená, protože tahle čokoládová bábovka s arašídovou náplní je famózní :).

Čokoládová bábovka s arašídovou náplní chutná úplně jinak než klasické bábovky, a to právě díky arašídovému máslu a tvarohu. Určitě stojí za vyzkoušení!
Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!
Budete potřebovat:
- arašídové máslo – na náplň, hladké bez křupinek
- polotučný tvaroh
- máslo – pokojové teploty, změklé
- vejce
- kakao
- třtinový cukr
- hladkou mouku
- čokoládu na vaření – ideálně hořkou s obsahem čokolády min. 60 %
- bílý jogurt
- kypřící prášek do pečiva
- sůl
Nezapomeňte:
- špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
Nejprve si připravte náplň. V misce utřete arašídové máslo s tvarohem a máslem. Poté přidejte žloutek, cukr a 2 PL mouky. Vše zamíchejte do hladka a náplň na chvíli dejte stranou.
Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
Krok 2
V další misce smíchejte mouku se solí a kypřícím práškem.
Vezměte si k ruce další misku a do ní nalijte hrnek vařící vody a rozpusťte/zamíchejte v ní kakao. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte ke kakau a promíchejte do hladka.
Krok 3
Ve velké misce utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a jogurt. K této směsi nalijte čokoládu s kakaem a postupně přimíchávejte mouku s kypřícím práškem. Vše pečlivě promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto.
Krok 4
Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy arašídovou tvarohovou náplň a ni ni nalijte druhou polovinu těsta.
Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte. Čokoládová bábovka s arašídovou náplní si ještě zaslouží posypat moučkovým cukrem.
Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S ARAŠÍDOVOU NÁPLNÍ
Ingredience
- NÁPLŇ:
- 160 g arašídového másla hladkého bez křupinek
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 PL změklého másla
- 1 ks žloutek
- 2 PL hladké mouky
- 3 PL třtinového cukru
- TĚSTO:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 PL kakaa + 1 hrnek vařící vody
- 100 g čokolády na vaření
- 150 g bílého jogurtu
- 200 g třtinového cukru
- 2 ks vejce
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.Nejprve si připravte náplň. V misce utřete arašídové máslo s tvarohem a máslem. Poté přidejte žloutek, cukr a 2 PL mouky. Vše zamíchejte do hladka a náplň na chvíli dejte stranou.
- V další misce smíchejte mouku se solí a kypřícím práškem.Vezměte si k ruce další misku a do ní nalijte hrnek vařící vody a rozpusťte/zamíchejte v ní kakao. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte ke kakau a promíchejte do hladka.
- Ve velké misce utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a jogurt. K této směsi nalijte čokoládu s kakaem a postupně přimíchávejte mouku s kypřícím práškem. Vše pečlivě promíchejte, aby vám vzniklo hladké těsto.
- Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy arašídovou tvarohovou náplň a ni ni nalijte druhou polovinu těsta.Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte. Čokoládová bábovka s arašídovou náplní si ještě zaslouží posypat moučkovým cukrem.
Moje tipy
- Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.