Kdo by neznal slané plněné rohlíčky. Skvěle se hodí na oslavu narozenin, večerní pohoštění nebo jako chuťovka na Silvestra. Náplň si samozřejmě můžete zvolit podle svého gusta. Mně se nejvíce osvědčilo zelí a slanina. Pojďme tedy vyzkoušet recept na domácí rohlíčky se zelím a slaninou.
Domácí slané rohlíčky jsou prostě nejlepší. Nejenže jsou krásně křupavé a nadýchané ale díky náplni i krásně vláčné. Úplně se rozplývají na jazyku.
Můj tip: Máte rádi domácí pečivo? Vyzkoušejte sladkou variantu rohlíčků! K receptu na domácí sladké rohlíčky s bílou čokoládou a marcipánem tudy!
Budete potřebovat:
- polotučné mléko – aby těsto bylo krásně vláčné
- sušené droždí – necháme aktivovat kvásek v mléce, aby těsto lépe vykynulo
- třtinový cukr
- hladká mouka
- sůl
- máslo – rozpuštěné a vychladlé
- vejce
- slaninu
- kysané zelí – bílé
- olej – řepkový nebo slunečnicový
- kmín/hrubou sůl/mák/sezam – na posypání a dle vašich preferencí
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.
Můj tip: Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.
Krok 2
V míse smíchejte mouku, sůl, kvásek, vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.
Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo kynout.
Můj tip: Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.
Krok 3
V mezičase si připravte náplň. Slaninu si nakrájejte nadrobno. Zelí zbavte láku a pokrájejte rovněž na malé kousky.
Na pánvi nejprve orestujte slaninu a poté k ní přidejte zelí. Dochuťte lžičkou cukru a špetkou soli. Poté dejte pánev stranou a nechte vychladnout.
Krok 4
Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče, resp. nejdále od středu dejte připravenou slaninovou náplň – viz obrázek.
Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.
Můj tip: Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.
Krok 5
Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a ozdobte dle vašich preferencí, např. kmínem, mákem, sezamem nebo hrubou solí.
Pečte v předehřáté troubě na 200° C cca 25 – 30 min. (záleží na vaší troubě) resp. do zlatova.
Můj tip: Nejste-li příznivec kombinace zelí a slaniny, nahraďte je šunkou a sýrem.
Krok 6
Po upečení nechte rohlíčky vychladnout a můžete servírovat.
Výborné jsou i druhý den.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
DOMÁCÍ ROHLÍČKY SE ZELÍM A SLANINOU
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 150 g másla vychladlé a rozpuštěné
- 2 ks vejce
- špetka soli
- 1 hrnek polotučného mléka
- 200 g anglické slaniny
- 1 sklenice kysaného zelí bílého cca 640g
- 1 sáček sušeného droždí
- olej řepkový/slunečnicový
- kmín/sůl/sezam/mák na posypání
- pečící papír
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.
- V míse smíchejte mouku, sůl, kvásek, vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo kynout.
- V mezičase si připravte náplň. Slaninu si nakrájejte nadrobno. Zelí zbavte láku a pokrájejte rovněž na malé kousky.Na pánvi nejprve orestujte slaninu a poté k ní přidejte zelí. Dochuťte lžičkou cukru a špetkou soli. Poté dejte pánev stranou a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče, resp. nejdále od středu dejte připravenou slaninovou náplň – viz obrázek.Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.
- Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a ozdobte dle vašich preferencí, např. kmínem, mákem, sezamem nebo hrubou solí.Pečte v předehřáté troubě na 200° C cca 25 – 30 min. (záleží na vaší troubě) resp. do zlatova.
- Po upečení nechte rohlíčky vychladnout a můžete servírovat.Výborné jsou i druhý den.
Moje tipy
- Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.
- Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.
- Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.
- Nejste-li příznivec kombinace zelí a slaniny, nahraďte je šunkou a sýrem.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.