Recept na jednoduchou pomazánku či dip z tvarohového sýra cottage je velmi lehký a hodí se tak nejen jako pohoštění pro vaši návštěvu, ale také jako zdravá svačinka.

Servírujte tedy ve formě dipu, tzn. že k němu nakrájíte vaši oblíbenou zeleninu, např. okurku, mrkev, papriku, ředkvičky či řapíkatý celer. Nebo ho můžete využít jako pomazánku např. na krekry a vytvořit tak výborné jednohubky. Ty pak už stačí jen dozdobit např. oblíbenou bylinkou nebo granátovým jablkem.
Můj tip: Vyzkoušejte také bylinkový dip!
Budete potřebovat:
- cottage
- zakysaná smetana – na zjemnění
- šalotka – není tak výrazná jako cibule a do dipu se skvěle hodí
- česnek – čerstvý – žádný prášek
- sůl a pepř – na dochucení
- bylinky – na ozdobu
Nezapomeňte:
- krekry/slané sušenky – v případě, že budete připravovat jednohubky, vyberte ty, které máte nejraději
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve v misce promíchejte cottage se smetanou do hladka.
Můj tip: Pokud využijete recept jako pomazánku a budete ji mazat na slané krekry, doporučuji ihned servírovat. Krekry po čase nasáknout pomazánku, vlhnou a nejsou už pak hezky křupavé.
Krok 2
Šalotku oloupejte a nakrájejte na drobno. Česnek prolisujte a spolu s šalotkou ho přidejte ke cottage.
Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Promíchejte.

Krok 3
Dip/pomazánku nechte na chíli odležet, aby se chutě krásně spojily. Dozdobte oblíbenými bylinkami např. petrželkou nebo pažitkou. Výborně také bude chutnat i vypadat granátové jablko.
Recept je koncipovaný na jednu větší misku dipu/pomazánky.
Můj tip: Dip si také můžete připravit den dopředu. Stačí ho skladovat v chladu nejlépe v lednici, a to ve vzduchotěsné nádobě nebo ho přikrýt potravinářskou fólií.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
DIP ČI POMAZÁNKA Z TVAROHOVÉHO SÝRA COTTAGE
Ingredience
- 200 g cottage
- 50 g zakysané smetany
- 2 ks šalotky
- 2 stroužky česneku
- špetka soli na dochucení
- špetka pepře na dochucení
- 1 balení krekry/slané sušenky volitelně
- bylinky (pažitka, petrželka) na ozdobu
- zrníčka granátového jablka na ozdobu
Postup
- Nejprve v misce promíchejte cottage se smetanou do hladka.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na drobno. Česnek prolisujte a spolu s šalotkou ho přidejte ke cottage.Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Promíchejte.
- Dip/pomazánku nechte na chíli odležet, aby se chutě krásně spojily. Dozdobte oblíbenými bylinkami např. petrželkou nebo pažitkou. Výborně také bude chutnat i vypadat granátové jablko.Recept je koncipovaný na jednu větší misku dipu/pomazánky.
Moje tipy
- Pokud využijete recept jako pomazánku a budete ji mazat na slané krekry, doporučuji ihned servírovat. Krekry po čase nasáknout pomazánku, vlhnou a nejsou už pak hezky křupavé.
- Dip si také můžete připravit den dopředu. Stačí ho skladovat v chladu nejlépe v lednici, a to ve vzduchotěsné nádobě nebo ho přikrýt potravinářskou fólií.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.