Klasická hrníčková bábovka je skvělá volba pro ty, kteří neradi experimentují a mají rádi osvědčenou klasiku. Recept na tuhle bábovku mám už od dětství a nedám na něj dopustit. Je totiž velmi jednoduchý. Nemusíte nic odvažovat, protože k dokonalému výsledku stačí jen hrnek a pár ingrediencí :).

Skvělá bábovka, která se hodí nejen k odpolední kávě nebo čaji, ale také jako snídaně pro hosty nebo svačinka na výlet.
Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!
Budete potřebovat:
- polohrubou mouku
- cukr krystal
- mléko
- olej – slunečnicový nebo řepkový
- vejce
- kakao
- prášek do pečiva
Nezapomeňte:
- špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
- hrnek – abyste měli, čím odvažovat ingredience
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
Krok 2
Ve větší misce smíchejte všechny suroviny, kromě kakaa, do hladkého těsta.
Můj tip: Do bábovky můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru, kokos, rozinky, oříšky apod.

Krok 3
Cca polovinu těsta nalijte do formy. Ke zbylému těstu do misky přidejte kakao a dobře promíchejte. Poté ho nalijte formy.
Krok 4
Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
KLASICKÁ HRNÍČKOVÁ BÁBOVKA
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje řepkový/slunečnicový
- 2 ks vejce
- 2 PL kakaa
- 1 sáček prášku do pečiva
- máslo a mouka na vymazání formy
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve větší misce smíchejte všechny suroviny, kromě kakaa, do hladkého těsta.
- Cca polovinu těsta nalijte do formy. Ke zbylému těstu do misky přidejte kakao a dobře promíchejte. Poté ho nalijte formy.
- Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
Moje tipy
- Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
- Do bábovky můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru, kokos, rozinky, oříšky apod.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.