Klasická hrníčková bábovka je skvělá volba pro ty, kteří neradi experimentují a mají rádi osvědčenou klasiku. Recept na tuhle bábovku mám už od dětství a nedám na něj dopustit. Je totiž velmi jednoduchý. Nemusíte nic odvažovat, protože k dokonalému výsledku stačí jen hrnek a pár ingrediencí :).

klasicka hrnickova babovka

Skvělá bábovka, která se hodí nejen k odpolední kávě nebo čaji, ale také jako snídaně pro hosty nebo svačinka na výlet.

Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!

Budete potřebovat:

  • polohrubou mouku
  • cukr krystal
  • mléko
  • olej – slunečnicový nebo řepkový
  • vejce
  • kakao
  • prášek do pečiva

Nezapomeňte:

  • špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
  • hrnek – abyste měli, čím odvažovat ingredience

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.

Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.

Krok 2

Ve větší misce smíchejte všechny suroviny, kromě kakaa, do hladkého těsta.

Můj tip: Do bábovky můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru, kokos, rozinky, oříšky apod.

klasicka hrnickova babovka

Krok 3

Cca polovinu těsta nalijte do formy. Ke zbylému těstu do misky přidejte kakao a dobře promíchejte. Poté ho nalijte formy.

Krok 4

Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.

Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

KLASICKÁ HRNÍČKOVÁ BÁBOVKA

Recept na tuhle bábovku mám už od dětství a nedám na něj dopustit. Je totiž velmi jednoduchý. Nemusíte nic odvažovat, protože k dokonalému výsledku stačí jen hrnek a pár ingrediencí :).
Příprava15 minutes
Doba vaření1 hour
Čas celkem1 hour 15 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje řepkový/slunečnicový
  • 2 ks vejce
  • 2 PL kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • máslo a mouka na vymazání formy

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Ve větší misce smíchejte všechny suroviny, kromě kakaa, do hladkého těsta.
  • Cca polovinu těsta nalijte do formy. Ke zbylému těstu do misky přidejte kakao a dobře promíchejte. Poté ho nalijte formy.
  • Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.

Moje tipy

  1. Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
  2. Do bábovky můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru, kokos, rozinky, oříšky apod.
  3. Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating