Pro milovníky bábovek a nenáročného pečení tu mám recept na bábovku bez vážení. Oříšková bábovka s tvarohem a bílou čokoládou ozdobená čokoposypkami je tou pravou volbou k odpolední kávě. Recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho každý.

Recept je koncipovaný tak, abyste nemuseli použít váhu. Stačí vám tak pouze hrnek, lžíce a příslušné ingredience. Perfektní dobrota, pojďte ji vyzkoušet :).
Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!
Budete potřebovat:
- mouku – hladkou
- vlašské ořechy – mleté
- třtinový cukr
- vejce
- smetanu na vaření
- polotučný tvaroh
- kypřící prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- škrob
- bílou čokoládu
- čokoposypky – volitelně, na ozdobu
Nezapomeňte:
- špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
- formu na bábovku
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
Nejprve si připravte těsto. Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, vlašské ořechy, třtinový cukr, kypřící prášek a přidejte 3 vejce a smetanu na vaření. Pečlivě promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.
Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
Krok 2
Nyní se pusťte do náplně. V další misce promíchejte tvaroh, 1 vejce, vanilkový cukr a škrob do hladka.
Krok 3
Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy tvarohovou náplň – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.

Krok 4
Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
Krok 5
Než vám bábovka vychladne, připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nechte rozpustit bílou čokoládu (můžete ji lehce naředit smetanou). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, opatrně ji nalijte na bábovku a ozdobte čokoposypkami.
Můj tip: Místo čokoposypek můžete bábovku ozdobit oříšky.
Nechte čokoládu zatuhnout a následně servírujte.
Můj tip: Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.
OŘÍŠKOVÁ BÁBOVKA S TVAROHEM A BÍLOU ČOKOLÁDOU
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ hrnku vlašských ořechů mletých
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 4 ks vejce
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 kelímek smetany na vaření (200g)
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 3 PL vanilkového cukru
- ½ PL škrobu
- 1 tabulka bílé čokolády
- čokoposypky hrst
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.Nejprve si připravte těsto. Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, vlašské ořechy, třtinový cukr, kypřící prášek a přidejte 3 vejce a smetanu na vaření. Pečlivě promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.
- Nyní se pusťte do náplně. V další misce promíchejte tvaroh, 1 vejce, vanilkový cukr a škrob do hladka.
- Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy tvarohovou náplň – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.
- Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
- Než vám bábovka vychladne, připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nechte rozpustit bílou čokoládu (můžete ji lehce naředit smetanou). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, opatrně ji nalijte na bábovku a ozdobte čokoposypkami.Nechte čokoládu zatuhnout a následně servírujte.
Moje tipy
- Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
- Místo čokoposypek můžete bábovku ozdobit oříšky.
- Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.