Pro milovníky bábovek a nenáročného pečení tu mám recept na bábovku bez vážení. Oříšková bábovka s tvarohem a bílou čokoládou ozdobená čokoposypkami je tou pravou volbou k odpolední kávě. Recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho každý.

oriskova_babovka_s_bilou_cokoladou_a_tvarohem

Recept je koncipovaný tak, abyste nemuseli použít váhu. Stačí vám tak pouze hrnek, lžíce a příslušné ingredience. Perfektní dobrota, pojďte ji vyzkoušet :).

Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!

Budete potřebovat:

  • mouku – hladkou
  • vlašské ořechy – mleté
  • třtinový cukr
  • vejce
  • smetanu na vaření
  • polotučný tvaroh
  • kypřící prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • škrob
  • bílou čokoládu
  • čokoposypky – volitelně, na ozdobu

Nezapomeňte:

  • špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
  • formu na bábovku

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.

Nejprve si připravte těsto. Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, vlašské ořechy, třtinový cukr, kypřící prášek a přidejte 3 vejce a smetanu na vaření. Pečlivě promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.

Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.

Krok 2

Nyní se pusťte do náplně. V další misce promíchejte tvaroh, 1 vejce, vanilkový cukr a škrob do hladka.

Krok 3

Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy tvarohovou náplň – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.

oriskova_babovka

Krok 4

Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.

Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.

Krok 5

Než vám bábovka vychladne, připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nechte rozpustit bílou čokoládu (můžete ji lehce naředit smetanou). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, opatrně ji nalijte na bábovku a ozdobte čokoposypkami.

Můj tip: Místo čokoposypek můžete bábovku ozdobit oříšky.

Nechte čokoládu zatuhnout a následně servírujte.

Můj tip: Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.

OŘÍŠKOVÁ BÁBOVKA S TVAROHEM A BÍLOU ČOKOLÁDOU

Pro milovníky bábovek a nenáročného pečení tu mám recept na bábovku bez vážení. Oříšková bábovka s tvarohem a bílou čokoládou ozdobená čokoposypkami je tou pravou volbou k odpolední kávě. Recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho každý.
Příprava20 minutes
Doba vaření50 minutes
Čas celkem1 hour 10 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ hrnku vlašských ořechů mletých
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 4 ks vejce
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 kelímek smetany na vaření (200g)
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 3 PL vanilkového cukru
  • ½ PL škrobu
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • čokoposypky hrst

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
    Nejprve si připravte těsto. Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, vlašské ořechy, třtinový cukr, kypřící prášek a přidejte 3 vejce a smetanu na vaření. Pečlivě promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.
  • Nyní se pusťte do náplně. V další misce promíchejte tvaroh, 1 vejce, vanilkový cukr a škrob do hladka.
  • Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy tvarohovou náplň – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.
  • Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
  • Než vám bábovka vychladne, připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nechte rozpustit bílou čokoládu (můžete ji lehce naředit smetanou). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, opatrně ji nalijte na bábovku a ozdobte čokoposypkami.
    Nechte čokoládu zatuhnout a následně servírujte.

Moje tipy

  1. Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
  2. Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
  3. Místo čokoposypek můžete bábovku ozdobit oříšky.
  4. Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating