Kdo by neznal a hlavně neměl rád čokoládové cookies! Vláčné sušenky uvnitř a křupavé na povrchu. Skvělá volba snad pro každou příležitost. Receptů na internetu naleznete hodně, ale ne vždy vám zaručí ten kýžený výsledek. Tento recept je několikrát vyzkoušený a pokud podle něho budete postupovat, tak se dočkáte skvělých cookies :).

cokoladove_cookies

Vyzkoušejte tyhle lahodné čokoládové cookies, vaše návštěva bude nadšená. Anebo si je připravte jen pro sebe. Cookies není nikdy dost :).

Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší čokoládové brownies!

Budete potřebovat:

  • čokoládu na vaření – používám hořkou s min. obsahem čokolády 60%
  • hladkou mouku
  • cukr krystal
  • kakao
  • sůl
  • vanilkový extrakt
  • kypřící prášek
  • vejce
  • jedlou sodu
  • máslo
  • na ozdobu – bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení dle vašich preferencí

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu
  • robota s metlou – tolik se pak nenadřete

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Nejprve si nechte povolit máslo na pokojovou teplotu a ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, kterou dejte stranou vychladnout.

Krok 2

Ve větší misce smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao.

Do mísy od robota dejte změklé máslo nakrájené na kostičky a přidejte k němu cukr. Robota nechte pracovat na střední rychlost cca 4 minuty, resp. dokud nemáte máslo krásně našlehané. Poté k němu přidejte vejce, vychladlou čokoládu a vanilkový extrakt. Opět zapněte robota a nechte ho pracovat na střední rychlost cca 10 minut. Tady je potřeba říct, že těch 10 minut je opravdu žádoucích, protože díky tomu, budou cookies po upečení krásně vláčné.

Krok 3

K čokoládovo-máslové směsi přidejte mouku s kakaem a krátce zpracujte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.

Připravte si tác/plech vyložený pečícím papírem a za pomocí lžíce z těsta tvořte kuličky o velikosti cca vlašského ořechu. Pracujte rychle, aby se vám máslo moc nerozpustilo. Kuličky nechte v lednici vychladit cca 1 hodinu.

Můj tip: Chlazení kuliček nepodceňujte, je důležité, aby ztuhly, protože díky tomu se pak v troubě krásně roztečou :).

Krok 4

Troubu si předehřejte na 190° C a plech vyložte pečícím papírem. Přendejte kuličky z lednice na plech – vždy do větší vzdálenosti od sebe. Na jeden plech se jich vejde cca 8-10 ks. Pečte cca 12 minut.

Čokoládové cookies hlídejte. Jakmile jsou hotové, tak ještě do teplých cookies zatlačte bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení. Nechte na plechu zcela vychladnout.

Můj tip: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, kde vydrží cca 5 dnů. Pokud vám cookies zbydou nebo si je jednoduše připravíte do foroty pro nečekanou návštěvu, tak je klidně uložte do mrazáku. I po rozmražení budou chutnat výborně!

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

ČOKOLÁDOVÉ COOKIES

Kdo by neznal a hlavně neměl rád čokoládové cookies! Vláčné sušenky uvnitř a křupavé na povrchu. Skvělá volba snad pro každou příležitost
Příprava40 minutes
Doba vaření12 minutes
Chlazení1 hour
Čas celkem1 hour 52 minutes
Množství: 20 ks

Ingredience

  • 210 g hladké mouky
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 200 g cukru krystal
  • 200 g čokolády na vaření
  • 3 PL kakaa
  • 1 ka vejce
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 čl kypřícího prášku
  • 1 čl jedlé sody
  • bílé čokoládové hvězdičky na ozdobu
  • pečící papír

Postup

  • Nejprve si nechte povolit máslo na pokojovou teplotu a ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, kterou dejte stranou vychladnout.
  • Ve větší misce smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao.
    Do mísy od robota dejte změklé máslo nakrájené na kostičky a přidejte k němu cukr. Robota nechte pracovat na střední rychlost cca 4 minuty, resp. dokud nemáte máslo krásně našlehané. Poté k němu přidejte vejce, vychladlou čokoládu a vanilkový extrakt. Opět zapněte robota a nechte ho pracovat na střední rychlost cca 10 minut. Tady je potřeba říct, že těch 10 minut je opravdu žádoucích, protože díky tomu, budou cookies po upečení krásně vláčné.
  • K čokoládovo-máslové směsi přidejte mouku s kakaem a krátce zpracujte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.
    Připravte si tác/plech vyložený pečícím papírem a za pomocí lžíce z těsta tvořte kuličky o velikosti cca vlašského ořechu. Pracujte rychle, aby se vám máslo moc nerozpustilo. Kuličky nechte v lednici vychladit cca 1 hodinu.
  • Troubu si předehřejte na 190° C a plech vyložte pečícím papírem. Přendejte kuličky z lednice na plech – vždy do větší vzdálenosti od sebe. Na jeden plech se jich vejde cca 8-10 ks. Pečte cca 12 minut.
    Čokoládové cookies hlídejte. Jakmile jsou hotové, tak ještě do teplých cookies zatlačte bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení. Nechte na plechu zcela vychladnout.

Moje tipy

  1. Chlazení kuliček nepodceňujte, je důležité, aby ztuhly, protože díky tomu se pak v troubě krásně roztečou :).
  2. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, kde vydrží cca 5 dnů. Pokud vám cookies zbydou nebo si je jednoduše připravíte do foroty pro nečekanou návštěvu, tak je klidně uložte do mrazáku. I po rozmražení budou chutnat výborně!

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating