Kdo by neznal a hlavně neměl rád čokoládové cookies! Vláčné sušenky uvnitř a křupavé na povrchu. Skvělá volba snad pro každou příležitost. Receptů na internetu naleznete hodně, ale ne vždy vám zaručí ten kýžený výsledek. Tento recept je několikrát vyzkoušený a pokud podle něho budete postupovat, tak se dočkáte skvělých cookies :).
Vyzkoušejte tyhle lahodné čokoládové cookies, vaše návštěva bude nadšená. Anebo si je připravte jen pro sebe. Cookies není nikdy dost :).
Můj tip: Vyzkoušejte také nejlepší čokoládové brownies!
Budete potřebovat:
- čokoládu na vaření – používám hořkou s min. obsahem čokolády 60%
- hladkou mouku
- cukr krystal
- kakao
- sůl
- vanilkový extrakt
- kypřící prášek
- vejce
- jedlou sodu
- máslo
- na ozdobu – bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení dle vašich preferencí
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
- robota s metlou – tolik se pak nenadřete
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si nechte povolit máslo na pokojovou teplotu a ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, kterou dejte stranou vychladnout.
Krok 2
Ve větší misce smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao.
Do mísy od robota dejte změklé máslo nakrájené na kostičky a přidejte k němu cukr. Robota nechte pracovat na střední rychlost cca 4 minuty, resp. dokud nemáte máslo krásně našlehané. Poté k němu přidejte vejce, vychladlou čokoládu a vanilkový extrakt. Opět zapněte robota a nechte ho pracovat na střední rychlost cca 10 minut. Tady je potřeba říct, že těch 10 minut je opravdu žádoucích, protože díky tomu, budou cookies po upečení krásně vláčné.
Krok 3
K čokoládovo-máslové směsi přidejte mouku s kakaem a krátce zpracujte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.
Připravte si tác/plech vyložený pečícím papírem a za pomocí lžíce z těsta tvořte kuličky o velikosti cca vlašského ořechu. Pracujte rychle, aby se vám máslo moc nerozpustilo. Kuličky nechte v lednici vychladit cca 1 hodinu.
Můj tip: Chlazení kuliček nepodceňujte, je důležité, aby ztuhly, protože díky tomu se pak v troubě krásně roztečou :).
Krok 4
Troubu si předehřejte na 190° C a plech vyložte pečícím papírem. Přendejte kuličky z lednice na plech – vždy do větší vzdálenosti od sebe. Na jeden plech se jich vejde cca 8-10 ks. Pečte cca 12 minut.
Čokoládové cookies hlídejte. Jakmile jsou hotové, tak ještě do teplých cookies zatlačte bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení. Nechte na plechu zcela vychladnout.
Můj tip: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, kde vydrží cca 5 dnů. Pokud vám cookies zbydou nebo si je jednoduše připravíte do foroty pro nečekanou návštěvu, tak je klidně uložte do mrazáku. I po rozmražení budou chutnat výborně!
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
ČOKOLÁDOVÉ COOKIES
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 200 g másla pokojové teploty
- 200 g cukru krystal
- 200 g čokolády na vaření
- 3 PL kakaa
- 1 ka vejce
- 1 čl vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 čl kypřícího prášku
- 1 čl jedlé sody
- bílé čokoládové hvězdičky na ozdobu
- pečící papír
Postup
- Nejprve si nechte povolit máslo na pokojovou teplotu a ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu, kterou dejte stranou vychladnout.
- Ve větší misce smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a kakao.Do mísy od robota dejte změklé máslo nakrájené na kostičky a přidejte k němu cukr. Robota nechte pracovat na střední rychlost cca 4 minuty, resp. dokud nemáte máslo krásně našlehané. Poté k němu přidejte vejce, vychladlou čokoládu a vanilkový extrakt. Opět zapněte robota a nechte ho pracovat na střední rychlost cca 10 minut. Tady je potřeba říct, že těch 10 minut je opravdu žádoucích, protože díky tomu, budou cookies po upečení krásně vláčné.
- K čokoládovo-máslové směsi přidejte mouku s kakaem a krátce zpracujte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.Připravte si tác/plech vyložený pečícím papírem a za pomocí lžíce z těsta tvořte kuličky o velikosti cca vlašského ořechu. Pracujte rychle, aby se vám máslo moc nerozpustilo. Kuličky nechte v lednici vychladit cca 1 hodinu.
- Troubu si předehřejte na 190° C a plech vyložte pečícím papírem. Přendejte kuličky z lednice na plech – vždy do větší vzdálenosti od sebe. Na jeden plech se jich vejde cca 8-10 ks. Pečte cca 12 minut.Čokoládové cookies hlídejte. Jakmile jsou hotové, tak ještě do teplých cookies zatlačte bílé čokoládové hvězdičky či jiné zdobení. Nechte na plechu zcela vychladnout.
Moje tipy
- Chlazení kuliček nepodceňujte, je důležité, aby ztuhly, protože díky tomu se pak v troubě krásně roztečou :).
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, kde vydrží cca 5 dnů. Pokud vám cookies zbydou nebo si je jednoduše připravíte do foroty pro nečekanou návštěvu, tak je klidně uložte do mrazáku. I po rozmražení budou chutnat výborně!
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.