Mám pro vás recept, jak využít veku jinak než na klasické obložené chlebíčky. Zkombinovala jsem do jedné veky dvě příchutě – jednu sladší a druhou slanou. Tahle kombinace je výtečná a chutě jsou vyvážené. Kdo má rád pesto, mozzarellu a rajčátka nebo hermelín s brusinkami, tak tyhle originální chlebíčky z veky zapečené v troubě 2x jinak prostě musí vyzkoušet! 🙂

zapecena_veka_2x_jinak

Osobně jsem využila den starou veku, která se i lépe krájela, ale můžete chlebíčky připravit i z čerstvé. A když koupíte veku rovnou nakrájenou, tak máte po starostech.

Navíc je veka z trouby krásně křupavá a doslova se rozpadá na jazyku. Neváhejte tedy recept vyzkoušet. A pokud máte chuť pouze na slanou nebo jen na sladší variantu, tak si udělejte jen tu jednu, ale v tom případě nezapomeňte zdvojnásobit suroviny.

Můj tip: Vyzkoušejte také jednohubky s ricottou!

Budete potřebovat:

  • veku – s klidem můžete použít i den starou
  • vejce
  • brusinkovou marmeládu
  • hermelín – klasický, bez příchutě
  • mozzarellu
  • rajčátka – zvolila jsem cherry
  • bazalkové pesto
  • plnotučné mléko

Nezapomeňte:

  • alobal – na obalení veky, aby hezky držela tvar

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájejte si hermelín, mozzarellu a rajčátka na plátky.

ingredience_na_veku

Krok 2

Vezměte si veku a nakrájejte ji na přibližně stejně velké plátky a zabalte ji, resp. její spodní část cca do poloviny alobalem (doporučuji dát dvě vrstvy alobalu), aby veka držela tvar.

Můj tip: Spočítejte si, kolik budete mít po nakrájení veky plátků, abyste mohli každý kousek příslušně naplnit. Osobně jsem i dva plátky vyndala, aby se po upečení chlebíčky lépe vyndávaly.

nakrajena_veka

Krok 3

První polovinu veky naplňte hermelínem (vycházejí cca 2 kousky na jeden plátek).

Druhou polovinu veky naplňte mozzarellou a rajčátky.

Krok 4

V misce si rozšlehejte vejce s mlékem a rovnoměrně jej nalijte na veku.

Poté polovinu veky (tu s rajčátky a mozzarellou) ještě ozdobte bazalkovým pestem a druhou polovinu veky s hermelínem zakápněte brusinkami.

plnena_veka_na_plechu

Krok 5

Vrchní část veky přikryjte další vrstvou alobalu a dejte do trouby. Pečte cca 25 minut (záleží na vaší troubě). Na poslední cca dvě minutky sundejte alobal a nastavte na troubě funkci gril, aby měla veka krásnou kůrčičku (pozor, zde ale veku hlídejte, aby se nepřipálila).

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

zapecena_veka_2x_jinak

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.

Originální chlebíčky z veky zapečené v troubě 2x jinak

Mám pro vás recept, jak využít veku jinak než na klasické obložené chlebíčky. Zkombinovala jsem do jedné veky dvě příchutě – jednu sladší a druhou slanou. Tahle kombinace je výtečná a chutě jsou vyvážené. Kdo má rád pesto, mozzarellu a rajčátka nebo hermelín s brusinkami, tak tyhle originální chlebíčky z veky zapečené v troubě 2x jinak prostě musí vyzkoušet!
Příprava20 minutes
Doba vaření25 minutes
Čas celkem45 minutes
Množství: 5 porcí

Ingredience

  • 1 ks veky může být i den stará
  • 1 ks vejce
  • 3 PL plnotučného mléka
  • brusinková marmeláda pár lžic na náplň
  • 1 ks hermelínu bez příchutě
  • 1 ks mozzarelly
  • hrst cherry rajčat
  • bazalkové pesto pár lžic na náplň
  • alobal

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájejte si hermelín, mozzarellu a rajčátka na plátky.
  • Vezměte si veku a nakrájejte ji na přibližně stejně velké plátky a zabalte ji, resp. její spodní část cca do poloviny alobalem (doporučuji dát dvě vrstvy alobalu), aby veka držela tvar.
  • První polovinu veky naplňte hermelínem (vycházejí cca 2 kousky na jeden plátek).
    Druhou polovinu veky naplňte mozzarellou a rajčátky.
  • V misce si rozšlehejte vejce s mlékem a rovnoměrně jej nalijte na veku.
    Poté polovinu veky (tu s rajčátky a mozzarellou) ještě ozdobte bazalkovým pestem a druhou polovinu veky s hermelínem zakápněte brusinkami.
  • Vrchní část veky přikryjte další vrstvou alobalu a dejte do trouby. Pečte cca 25 minut (záleží na vaší troubě). Na poslední cca dvě minutky sundejte alobal a nastavte na troubě funkci gril, aby měla veka krásnou kůrčičku (pozor, zde ale veku hlídejte, aby se nepřipálila).

Moje tipy

Spočítejte si, kolik budete mít po nakrájení veky plátků, abyste mohli každý kousek příslušně naplnit. Osobně jsem i dva plátky vyndala, aby se po upečení chlebíčky lépe vyndávaly.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating