Mám pro vás recept, jak využít veku jinak než na klasické obložené chlebíčky. Zkombinovala jsem do jedné veky dvě příchutě – jednu sladší a druhou slanou. Tahle kombinace je výtečná a chutě jsou vyvážené. Kdo má rád pesto, mozzarellu a rajčátka nebo hermelín s brusinkami, tak tyhle originální chlebíčky z veky zapečené v troubě 2x jinak prostě musí vyzkoušet! 🙂
Osobně jsem využila den starou veku, která se i lépe krájela, ale můžete chlebíčky připravit i z čerstvé. A když koupíte veku rovnou nakrájenou, tak máte po starostech.
Navíc je veka z trouby krásně křupavá a doslova se rozpadá na jazyku. Neváhejte tedy recept vyzkoušet. A pokud máte chuť pouze na slanou nebo jen na sladší variantu, tak si udělejte jen tu jednu, ale v tom případě nezapomeňte zdvojnásobit suroviny.
Můj tip: Vyzkoušejte také jednohubky s ricottou!
Budete potřebovat:
- veku – s klidem můžete použít i den starou
- vejce
- brusinkovou marmeládu
- hermelín – klasický, bez příchutě
- mozzarellu
- rajčátka – zvolila jsem cherry
- bazalkové pesto
- plnotučné mléko
Nezapomeňte:
- alobal – na obalení veky, aby hezky držela tvar
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájejte si hermelín, mozzarellu a rajčátka na plátky.
Krok 2
Vezměte si veku a nakrájejte ji na přibližně stejně velké plátky a zabalte ji, resp. její spodní část cca do poloviny alobalem (doporučuji dát dvě vrstvy alobalu), aby veka držela tvar.
Můj tip: Spočítejte si, kolik budete mít po nakrájení veky plátků, abyste mohli každý kousek příslušně naplnit. Osobně jsem i dva plátky vyndala, aby se po upečení chlebíčky lépe vyndávaly.
Krok 3
První polovinu veky naplňte hermelínem (vycházejí cca 2 kousky na jeden plátek).
Druhou polovinu veky naplňte mozzarellou a rajčátky.
Krok 4
V misce si rozšlehejte vejce s mlékem a rovnoměrně jej nalijte na veku.
Poté polovinu veky (tu s rajčátky a mozzarellou) ještě ozdobte bazalkovým pestem a druhou polovinu veky s hermelínem zakápněte brusinkami.
Krok 5
Vrchní část veky přikryjte další vrstvou alobalu a dejte do trouby. Pečte cca 25 minut (záleží na vaší troubě). Na poslední cca dvě minutky sundejte alobal a nastavte na troubě funkci gril, aby měla veka krásnou kůrčičku (pozor, zde ale veku hlídejte, aby se nepřipálila).
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.
Originální chlebíčky z veky zapečené v troubě 2x jinak
Ingredience
- 1 ks veky může být i den stará
- 1 ks vejce
- 3 PL plnotučného mléka
- brusinková marmeláda pár lžic na náplň
- 1 ks hermelínu bez příchutě
- 1 ks mozzarelly
- hrst cherry rajčat
- bazalkové pesto pár lžic na náplň
- alobal
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájejte si hermelín, mozzarellu a rajčátka na plátky.
- Vezměte si veku a nakrájejte ji na přibližně stejně velké plátky a zabalte ji, resp. její spodní část cca do poloviny alobalem (doporučuji dát dvě vrstvy alobalu), aby veka držela tvar.
- První polovinu veky naplňte hermelínem (vycházejí cca 2 kousky na jeden plátek).Druhou polovinu veky naplňte mozzarellou a rajčátky.
- V misce si rozšlehejte vejce s mlékem a rovnoměrně jej nalijte na veku.Poté polovinu veky (tu s rajčátky a mozzarellou) ještě ozdobte bazalkovým pestem a druhou polovinu veky s hermelínem zakápněte brusinkami.
- Vrchní část veky přikryjte další vrstvou alobalu a dejte do trouby. Pečte cca 25 minut (záleží na vaší troubě). Na poslední cca dvě minutky sundejte alobal a nastavte na troubě funkci gril, aby měla veka krásnou kůrčičku (pozor, zde ale veku hlídejte, aby se nepřipálila).