Výborná vajíčková pomazánka – klasický recept bez extra přísad, protože jak se říká, v jednoduchosti je krása. Vajíčková pomazánka je nejžádanější asi v období Velikonoc, ale proč si ji nepřipravit i během roku – třeba na chlebíčky nebo jednohubky pro přátele. Anebo jen tak ke snídani s čerstvým pečivem :).
Rozhodně doporučuji udělat dvojitou dávku. Tahle výborná vajíčková pomazánka určitě stojí za to!
Co se týče zdobení, tak tady je to na vás, osobně doporučuji jarní cibulku nebo ředkvičky. Zdobit, ale můžete i vašimi oblíbenými bylinkami – např. pažitkou.
Můj tip: Vyzkoušejte také slané nepečené kuličky z lučiny!
Budete potřebovat:
- vejce – uvařená na tvrdo
- majonézu
- máslo – změklé
- plnotučnou hořčici
- sůl a pepř – na dochucení
- jarní cibulku/pažitku/ředkvičky apod. – na ozdobu
Nezapomeňte:
- rohlíky/bagetky– ať máte, na co mazat 🙂
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si uvařte vejce na tvrdo. Nechte vychladnout a poté oddělte bílky od žloutků. Bílky nakrájejte na drobno a dejte stranou. Žloutky s pomocí vidličky rozmačkejte.
Krok 2
Změklé máslo (ideálně pokojové teploty – doporučuji ho z lednice vyndat cca hodinu před vařením) smíchejte s rozmačkanými žloutky, přidejte sůl a vymíchejte do hladké směsi.
Krok 3
Ke směsi přidejte majonézu, hořčici a vše pečlivě promíchejte. Dle vaší chuti můžete ještě lehce osolit či opepřit. Nakonec přidejte nakrájené bílky a zamíchejte.
Můj tip: Pokud byste si chtěli vajíčkovou pomazánku něčím ozvláštnit, můžete přidat na drobnou nakrájenou bílou cibuli.
Krok 4
Pomazánku nechte na chvíli odležet, aby se chutě krásně spojily.
Nakrájejte rohlíky/bagetky a namažte. Dozdobte jarní cibulkou, ředkvičkami nebo bylinkami – např. pažitkou.
Recept je koncipovaný na jednu větší misku pomazánky.
Můj tip: Pomazánku si také můžete připravit den dopředu. Stačí ji skladovat v lednici a překrýt potravinářskou fólií nebo alobalem, aby neoschla.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.
VÝBORNÁ VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience
- 4 ks vajec
- 3 čl majonézy
- 50 g změklého másla
- 1,5 čl plnotučné hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- jarní cibulka/ředkvičky/bylinky na ozdobu
Postup
- Nejprve si uvařte vejce na tvrdo. Nechte vychladnout a poté oddělte bílky od žloutků. Bílky nakrájejte na drobno a dejte stranou. Žloutky s pomocí vidličky rozmačkejte.
- Změklé máslo (ideálně pokojové teploty – doporučuji ho z lednice vyndat cca hodinu před vařením) smíchejte s rozmačkanými žloutky, přidejte sůl a vymíchejte do hladké směsi.
- Ke směsi přidejte majonézu, hořčici a vše pečlivě promíchejte. Dle vaší chuti můžete ještě lehce osolit či opepřit. Nakonec přidejte nakrájené bílky a zamíchejte.
- Pomazánku nechte na chvíli odležet, aby se chutě krásně spojily.Nakrájejte rohlíky/bagetky a namažte. Dozdobte jarní cibulkou, ředkvičkami nebo bylinkami – např. pažitkou.Recept je koncipovaný na jednu větší misku pomazánky.
Moje tipy
- Pokud byste si chtěli vajíčkovou pomazánku něčím ozvláštnit, můžete přidat na drobnou nakrájenou bílou cibuli.
- Pomazánku si také můžete připravit den dopředu. Stačí ji skladovat v lednici a překrýt potravinářskou fólií nebo alobalem, aby neoschla.