Asi každý z vás dobře zná kombinaci listového těsta, kečupu, eidamu a šunky. Je to taková klasika. ALE co takhle vyzkoušet něco originálního a stejně chutného. Stačí obměnit náplň a neotřelou chuťovku máte na světě. Vyzkoušejte šneky z listového těsta, kde náplň tvoří slanina, cibule a sušená rajčata. Určitě budete mile překvapeni 🙂

Šneci se nejčastěji pečou k okamžité spotřebě. Nejlepší jsou tedy ještě tentýž den. Pokud je vezete např. na oslavu, která se koná až druhý den, určitě je uskladněte do vzduchotěsné nádoby.
Můj tip: Vyzkoušejte také twisty s čedarem a uzenou paprikou!
Budete potřebovat:
- listové těsto – osobně kupuji již to vyválené
- anglická slanina – doporučuji koupit 100g balení již nakrájené slaniny na plátky
- vejce
- červená cibule
- sušená rajčata – ideální jsou ty, která jsou již naložená v oleji
- slunečnicová semínka – na posypání
- olej – slunečnicový či řepkový
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.
Nakrájejte si na drobno cibuli, slaninu a rajčata. Vezměte si k ruce pánvičku a přidejte lžíci oleje. Orestujte cibuli do měkka a po chvilce přidejte slaninu. Jakmile bude slanina hotová, nechte ji vychladnout.
Krok 2
V misce smíchejte nakrájená rajčata se slaninou a cibulkou.
Na pracovní plochu si připravte rozválené listové těsto a překrojte ho kolmo na půl. Na každou polovinu rozložte rovnoměrně připravenou náplň a těsto zaviňtě jako roládu. Budete tak mít tedy dvě rolády.
Krok 3
Připravte si ostrý nůž a krájejte šneky, které následně pokládejte na pečící papír. Šneky pokládejte na plech tak, aby se nedotýkaly, protože pečením ještě nabydou.
Můj tip: Šneky můžete kromě slunečnicových semínek ozvláštnit např. i o dýňová semínka.
Krok 4
Nakonec šneky potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte slunečnicovými semínky. Pečte cca 10 – 15 minut (záleží na vaší troubě), resp. do zlatova.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA SE SLANINOU A SUŠENÝMI RAJČATY
Ingredience
- 1 balení listového těsta rozváleného
- 1 ks vejce rozšlehané na potření
- hrst slunečnicových semínek na ozdobu
- 100 g anglické slaniny
- 2 ks středně velké červené cibule
- 4 ks sušených rajčat v oleji
- olej řepkový/slunečnicový
- pečící papír
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.Nakrájejte si na drobno cibuli, slaninu a rajčata. Vezměte si k ruce pánvičku a přidejte lžíci oleje. Orestujte cibuli do měkka a po chvilce přidejte slaninu. Jakmile bude slanina hotová, nechte ji vychladnout.
- V misce smíchejte nakrájená rajčata se slaninou a cibulkou.Na pracovní plochu si připravte rozválené listové těsto a překrojte ho kolmo na půl. Na každou polovinu rozložte rovnoměrně připravenou náplň a těsto zaviňtě jako roládu. Budete tak mít tedy dvě rolády.
- Připravte si ostrý nůž a krájejte šneky, které následně pokládejte na pečící papír. Šneky pokládejte na plech tak, aby se nedotýkaly, protože pečením ještě nabydou.
- Nakonec šneky potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte slunečnicovými semínky. Pečte cca 10 – 15 minut (záleží na vaší troubě), resp. do zlatova.
Moje tipy
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.