Máte rádi slaninu? A co takhle kdyby hezky křupala a chutnala po javorovém sirupu, česneku nebo chilli? Připravte své drahé polovičce k filmu tuhle chuťovku z trouby anebo ji naservírujte vašim hostům. Domácí slaninové chipsy na 4 způsoby určitě stojí za vyzkoušení 🙂

Předem se omlouvám vegetariánům, ale tohle nebude nic pro ně. Nicméně ti, kteří mají rádi slaninu si přijdou na své. Připravila jsem pro vás 4 druhy marinád. Vyzkoušet můžete rovnou všechny čtyři anebo si zvolit pouze jednu, jen vždy příslušně upravte poměr ingrediencí :).
Můj tip: Vyzkoušejte také ananas ve slanině!
Budete potřebovat:
- anglickou slaninu – ideálně dlouhé plátky
- med – tekutý, bude se vám s ním lépe pracovat
- třtinový cukr
- citron
- česnek – sušený
- javorový sirup
- chilli
- sůl
- sójovou omáčku
- ocet – rýžový nebo jablečný
- sezam – na posypání
Nezapomeňte:
- alobal – na vyložení plechu, vyhnete se tak dlouhému drhnutí plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Vezměte si k ruce hlubší plech a vyložte ho alespoň dvěma vrstvami alobalu a na plech položte mřížku z trouby.
Můj tip: Opravdu plech vyložte alobalem, protože vám na něj bude stékat tuk ze slaniny. Po upečení jednoduše jen alobal vezmete a vyhodíte, vyhnete se tak drhnutí plechu.
Krok 2
Nyní je čas na přípravu marinád. Připravte si čtyři malé mističky na marinády. Jedna marináda je vždy koncipovaná na cca 3 plátky slaniny.
Jednotlivé ingredience na marinády dobře promíchejte.

Krok 3
a. Marináda česnekovo-medová na 3 plátky
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce citronu
- 1 čajová lžička sušeného česneku
b. Marináda s javorovým sirupem a chilli na 3 plátky
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 3/4 čajové lžičky chilli
- špetka soli
c. Marináda s javorovým sirupem a třtinovým cukrem na 3 plátky
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
d. Marináda se sójovou omáčkou na 3 plátky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 čajová lžička rýžového nebo jablečného octa
- sezam na posypání
Krok 4
Každý plátek slaniny potřete připravenou marinádou a opatrně položte na mřížku tak, aby se plátky nedotýkaly. Pečte dokřupava, záleží samozřejmě na vaší troubě, tzn. v rozmezí cca 15 – 20 minut.
Můj tip: Pokud má vaše trouba funkci gril, zkuste ji na konci pečení na chvilku zapnout. Slanina pak bude ještě více křupat. Ale pozor, tady je potřeba slaninu hlídat, aby se vám nespálila.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
DOMÁCÍ SLANINOVÉ CHIPSY NA 4 ZPŮSOBY Z TROUBY
Ingredience
- 300 g anglické slaniny plátky
- alobal
- 2 PL medu tekutého
- 1 PL citronu
- 1 čl sušeného česneku
- 4 PL javorového sirupu
- ¾ čl chilli
- špetka soli
- 2 PL třtinového cukru
- 2 PL sójové omáčky
- 1 čl rýžového nebo jablečného octa
- sezam na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Vezměte si k ruce hlubší plech a vyložte ho alespoň dvěma vrstvami alobalu a na plech položte mřížku z trouby.
- Nyní je čas na přípravu marinád. Připravte si čtyři malé mističky na marinády. Jedna marináda je vždy koncipovaná na cca 3 plátky slaniny.Jednotlivé ingredience na marinády dobře promíchejte.
- a. Marináda česnekovo-medová na 3 plátky2 polévkové lžíce medu1 polévková lžíce citronu1 čajová lžička sušeného česnekub. Marináda s javorovým sirupem a chilli na 3 plátky2 polévkové lžíce javorového sirupu3/4 čajové lžičky chillišpetka solic. Marináda s javorovým sirupem a třtinovým cukrem na 3 plátky2 polévkové lžíce javorového sirupu1 polévková lžíce třtinového cukrud. Marináda se sójovou omáčkou na 3 plátky2 polévkové lžíce sójové omáčky1 polévková lžíce třtinového cukru1 čajová lžička rýžového nebo jablečného octasezam na posypání
- Každý plátek slaniny potřete připravenou marinádou a opatrně položte na mřížku tak, aby se plátky nedotýkaly. Pečte dokřupava, záleží samozřejmě na vaší troubě, tzn. v rozmezí cca 15 – 20 minut.
Moje tipy
- Opravdu plech vyložte alobalem, protože vám na něj bude stékat tuk ze slaniny. Po upečení jednoduše jen alobal vezmete a vyhodíte, vyhnete se tak drhnutí plechu.
- Pokud má vaše trouba funkci gril, zkuste ji na konci pečení na chvilku zapnout. Slanina pak bude ještě více křupat. Ale pozor, tady je potřeba slaninu hlídat, aby se vám nespálila.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.