V tomhle receptu přijde na řadu trocha toho vaření, ale opravdu jen trocha :). Tahle slaná bábovka s vejci je skvělá. Recept je extrémně jednoduchý. Bábovku si můžete připravit na Velikonoce anebo ji upéct po nich a využít tak přebytečná vejce. Slaná bábovka s vejci vás nezklame ani během roku 🙂

Skvělá slaná bábovka s vejci připomíná tak trošku sekanou, doporučuji ji podávat s kyselým okurkem a chlebem.
Můj tip: Vyzkoušejte také houstičky s parmazánem a mortadelou!
Budete potřebovat:
- vejce – natvrdo uvařená
- anglickou slaninu – ideálně dlouhé plátky
- mleté maso – směs hovězího a vepřového
- cibule – středně velká bílá
- česnek – čerstvý
- majoránku
- strouhanku
- hořčici – plnotučnou
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- máslo
Nezapomeňte:
- formu na bábovku
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a lehce vysypte strouhankou. Poté navrstvěte do formy plátky slaniny (100g).

Krok 2
Uvařte si na tvrdo 6 vajec. Nechte je vychladnout a poté je oloupejte (vejce nechte v celku).
Mezitím si nakrájejte cibuli na drobné kousky a stejně tak zbylou slaninu (100g).
Krok 3
Ve velké misce smíchejte mleté maso se solí, pepřem, česnekem a rozklepněte k němu 2 vejce. Poté přidejte strouhanku, hořčici, nakrájenou slaninu a cibuli. Nakonec dejte majoránku, muškátový oříšek a vše důkladně propracujete v kompaktní hmotu.
Můj tip: Máte po ruce čerstvé bylinky? Neváhejte a přidejte je k masu. Skvěle se bude hodit např. petrželka, oregano nebo pažitka.
Krok 4
Do formy dejte polovinu masové směsi a na ni kolem dokola vložte na tvrdo uvařená vejce. Na ně následně navrstvěte druhou polovinu masové směsi.

Krok 5
Formu dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 60 minut.
Poté si vezměte k ruce plech a na něj opatrně postavte bábovku dnem vzhůru, tzn. jako kdybyste ji chtěli vyklopit a pečte ještě dalších cca 35 minut.

Krok 6
Po upečení opatrně odklopte formu a nechte vychladnout.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
SLANÁ BÁBOVKA S VEJCI
Ingredience
- 6 ks natvrdo uvařených vajec
- 2 ks vejce
- 200 g anglické slaniny ideálně plátky
- 1 kg mletého masa směs hovězího a vepřového
- 2 ks bílé cibule středně velké
- 4 stroužky česneku nakrájený na drobno
- 3 čl sušené majoránky
- 10 PL strouhanky
- 2 PL plnotučné hořčice
- cca 2 čl soli
- cca 1 čl pepře
- špetka muškátového oříšku
- máslo
Postup
- Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a lehce vysypte strouhankou. Poté navrstvěte do formy plátky slaniny (100g).
- Uvařte si na tvrdo 6 vajec. Nechte je vychladnout a poté je oloupejte (vejce nechte v celku).Mezitím si nakrájejte cibuli na drobné kousky a stejně tak zbylou slaninu (100g).
- Ve velké misce smíchejte mleté maso se solí, pepřem, česnekem a rozklepněte k němu 2 vejce. Poté přidejte strouhanku, hořčici, nakrájenou slaninu a cibuli. Nakonec dejte majoránku, muškátový oříšek a vše důkladně propracujete v kompaktní hmotu.
- Do formy dejte polovinu masové směsi a na ni kolem dokola vložte na tvrdo uvařená vejce. Na ně následně navrstvěte druhou polovinu masové směsi.
- Formu dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 60 minut.Poté si vezměte k ruce plech a na něj opatrně postavte bábovku dnem vzhůru, tzn. jako kdybyste ji chtěli vyklopit a pečte ještě dalších cca 35 minut.
- Po upečení opatrně odklopte formu a nechte vychladnout.
Moje tipy
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.