V tomhle receptu přijde na řadu trocha toho vaření, ale opravdu jen trocha :). Tahle slaná bábovka s vejci je skvělá. Recept je extrémně jednoduchý. Bábovku si můžete připravit na Velikonoce anebo ji upéct po nich a využít tak přebytečná vejce. Slaná bábovka s vejci vás nezklame ani během roku 🙂

babovka na slano s vejci

Skvělá slaná bábovka s vejci připomíná tak trošku sekanou, doporučuji ji podávat s kyselým okurkem a chlebem.

Můj tip: Vyzkoušejte také houstičky s parmazánem a mortadelou!

Budete potřebovat:

  • vejce – natvrdo uvařená
  • anglickou slaninu – ideálně dlouhé plátky
  • mleté maso – směs hovězího a vepřového
  • cibule – středně velká bílá
  • česnek – čerstvý
  • majoránku
  • strouhanku
  • hořčici – plnotučnou
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • máslo

Nezapomeňte:

  • formu na bábovku

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a lehce vysypte strouhankou. Poté navrstvěte do formy plátky slaniny (100g).

slana_babovka_postup_1_

Krok 2

Uvařte si na tvrdo 6 vajec. Nechte je vychladnout a poté je oloupejte (vejce nechte v celku).

Mezitím si nakrájejte cibuli na drobné kousky a stejně tak zbylou slaninu (100g).

Krok 3

Ve velké misce smíchejte mleté maso se solí, pepřem, česnekem a rozklepněte k němu 2 vejce. Poté přidejte strouhanku, hořčici, nakrájenou slaninu a cibuli. Nakonec dejte majoránku, muškátový oříšek a vše důkladně propracujete v kompaktní hmotu.

Můj tip: Máte po ruce čerstvé bylinky? Neváhejte a přidejte je k masu. Skvěle se bude hodit např. petrželka, oregano nebo pažitka.

Krok 4

Do formy dejte polovinu masové směsi a na ni kolem dokola vložte na tvrdo uvařená vejce. Na ně následně navrstvěte druhou polovinu masové směsi.

Krok 5

Formu dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 60 minut.

Poté si vezměte k ruce plech a na něj opatrně postavte bábovku dnem vzhůru, tzn. jako kdybyste ji chtěli vyklopit a pečte ještě dalších cca 35 minut.

slana_babovka_postup3

Krok 6

Po upečení opatrně odklopte formu a nechte vychladnout.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

SLANÁ BÁBOVKA S VEJCI

V tomhle receptu přijde na řadu trocha toho vaření, ale opravdu jen trocha :). Tahle slaná bábovka s vejci je skvělá. Recept je extrémně jednoduchý. Bábovku si můžete připravit na Velikonoce anebo ji upéct po nich a využít tak přebytečná vejce. Slaná bábovka s vejci vás nezklame ani během roku. Skvělá slaná bábovka s vejci připomíná tak trošku sekanou, doporučuji ji podávat s kyselým okurkem a chlebem. 
Příprava20 minutes
Doba vaření1 hour 35 minutes
Čas celkem1 hour 55 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 6 ks natvrdo uvařených vajec
  • 2 ks vejce
  • 200 g anglické slaniny ideálně plátky
  • 1 kg mletého masa směs hovězího a vepřového
  • 2 ks bílé cibule středně velké
  • 4 stroužky česneku nakrájený na drobno
  • 3 čl sušené majoránky
  • 10 PL strouhanky
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • cca 2 čl soli
  • cca 1 čl pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • máslo

Postup

  • Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a lehce vysypte strouhankou. Poté navrstvěte do formy plátky slaniny (100g).
  • Uvařte si na tvrdo 6 vajec. Nechte je vychladnout a poté je oloupejte (vejce nechte v celku).
    Mezitím si nakrájejte cibuli na drobné kousky a stejně tak zbylou slaninu (100g).
  • Ve velké misce smíchejte mleté maso se solí, pepřem, česnekem a rozklepněte k němu 2 vejce. Poté přidejte strouhanku, hořčici, nakrájenou slaninu a cibuli. Nakonec dejte majoránku, muškátový oříšek a vše důkladně propracujete v kompaktní hmotu.
  • Do formy dejte polovinu masové směsi a na ni kolem dokola vložte na tvrdo uvařená vejce. Na ně následně navrstvěte druhou polovinu masové směsi.
  • Formu dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 60 minut.
    Poté si vezměte k ruce plech a na něj opatrně postavte bábovku dnem vzhůru, tzn. jako kdybyste ji chtěli vyklopit a pečte ještě dalších cca 35 minut.
  • Po upečení opatrně odklopte formu a nechte vychladnout.

Moje tipy

Máte po ruce čerstvé bylinky? Neváhejte a přidejte je k masu. Skvěle se bude hodit např. petrželka, oregano nebo pažitka.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating