Tyhle sladké rohlíčky s marcipánem a bílou čokoládou nesmí chybět na žádném svátečním stole. Recept určitě vyzkoušejte, protože rohlíčky jsou výtečné a krásně vláčné. Marcipán uvnitř a bílá čokoláda s mandlemi na vrchu je prostě top 🙂

Rohlíčky si samozřejmě můžete připravit i k nedělní kávě nebo čaji. Nejlepší jsou samozřejmě v den upečení, ale ani druhý den neztrácejí na kráse.
Můj tip: Vyzkoušejte také rohlíčky se zelím a slaninkou!
Budete potřebovat:
- plnotučné mléko – aby těsto bylo krásně vláčné
- sušené droždí – necháme aktivovat kvásek v mléce, aby těsto lépe vykynulo
- třtinový cukr
- hladká mouka
- sůl
- vanilkový cukr – jeden balíček kupovaného nebo cca 1 lžíce domácího
- vanilkový extrakt – aby rohlíčky krásně voněly
- máslo – rozpuštěné a vychladlé
- vejce
- marcipán
- bílá čokoláda – kupuji kvalitní bílou čokoládu na vaření
- mandle – loupané a sekané
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.
Můj tip: Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.
Krok 2
V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový cukr s extraktem, kvásek, obě vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.
Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo na hodinku kynout.
Můj tip: Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.

Krok 3
V mezičase si vyválejte marcipán a nakrájejte jej na tenké proužky. 1/2 bílé čokolády si rovněž nakrájejte/nadrťte a druhou polovinu dejte stranou.
Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče dejte trochu nasekané bílé čokolády a přes celou výseč poklaďte proužky marcipánu (vychází to cca 2 proužky na 1 výseč).

Krok 4
Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.
Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je zlehka mlékem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 20 min. resp. do zlatova.
Můj tip: Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.
Krok 5
Po upečení nechte rohlíčky vychladnout. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozehřejte v ní druhou polovinu bílé čokolády. Rohlíčky zlehka přelijte čokoládou, posypejte nasekanými mandlemi a nechte polevu ztuhnout.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
SLADKÉ ROHLÍČKY S MARCIPÁNEM A BÍLOU ČOKOLÁDOU
Ingredience
- 1 hrnek plnotučného mléka + mléko na potření
- 1 balení sušeného droždí
- 1 čl třtinového cukru
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru nebo 20g domácího vanilkového cukru
- 90 g másla vychladlého a rozpuštěného
- 2 ks vejce
- 1 čl vanilkového extraktu
- 200 g marcipánu
- 200 g bílé čokolády
- hrst sekaných loupaných mandlí na ozdobu
- pečící papír
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.
- V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový cukr s extraktem, kvásek, obě vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo na hodinku kynout.
- V mezičase si vyválejte marcipán a nakrájejte jej na tenké proužky. 1/2 bílé čokolády si rovněž nakrájejte/nadrťte a druhou polovinu dejte stranou.Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče dejte trochu nasekané bílé čokolády a přes celou výseč poklaďte proužky marcipánu (vychází to cca 2 proužky na 1 výseč).
- Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je zlehka mlékem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 20 min. resp. do zlatova.
- Po upečení nechte rohlíčky vychladnout. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozehřejte v ní druhou polovinu bílé čokolády. Rohlíčky zlehka přelijte čokoládou, posypejte nasekanými mandlemi a nechte polevu ztuhnout.
Moje tipy
- Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.
- Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.
- Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.