Tyhle sladké rohlíčky s marcipánem a bílou čokoládou nesmí chybět na žádném svátečním stole. Recept určitě vyzkoušejte, protože rohlíčky jsou výtečné a krásně vláčné. Marcipán uvnitř a bílá čokoláda s mandlemi na vrchu je prostě top 🙂

sladke_rohlicky_s_marcipanem_a_bilou cokoladou

Rohlíčky si samozřejmě můžete připravit i k nedělní kávě nebo čaji. Nejlepší jsou samozřejmě v den upečení, ale ani druhý den neztrácejí na kráse.

Můj tip: Vyzkoušejte také rohlíčky se zelím a slaninkou!

Budete potřebovat:

  • plnotučné mléko – aby těsto bylo krásně vláčné
  • sušené droždí – necháme aktivovat kvásek v mléce, aby těsto lépe vykynulo
  • třtinový cukr
  • hladká mouka
  • sůl
  • vanilkový cukr – jeden balíček kupovaného nebo cca 1 lžíce domácího
  • vanilkový extrakt – aby rohlíčky krásně voněly
  • máslo – rozpuštěné a vychladlé
  • vejce
  • marcipán
  • bílá čokoláda – kupuji kvalitní bílou čokoládu na vaření
  • mandle – loupané a sekané

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.

Můj tip: Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.

Krok 2

V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový cukr s extraktem, kvásek, obě vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.

Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo na hodinku kynout.

Můj tip: Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.

sladke_marcipanove_rohlicky_s_bilou_cokoladou

Krok 3

V mezičase si vyválejte marcipán a nakrájejte jej na tenké proužky. 1/2 bílé čokolády si rovněž nakrájejte/nadrťte a druhou polovinu dejte stranou.

Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče dejte trochu nasekané bílé čokolády a přes celou výseč poklaďte proužky marcipánu (vychází to cca 2 proužky na 1 výseč).

rohlicky_s_marcipanem_a_bilou_cokoladou

Krok 4

Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.

Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je zlehka mlékem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 20 min. resp. do zlatova.

Můj tip: Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.

Krok 5

Po upečení nechte rohlíčky vychladnout. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozehřejte v ní druhou polovinu bílé čokolády. Rohlíčky zlehka přelijte čokoládou, posypejte nasekanými mandlemi a nechte polevu ztuhnout.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

SLADKÉ ROHLÍČKY S MARCIPÁNEM A BÍLOU ČOKOLÁDOU

Tyhle sladké rohlíčky s marcipánem a bílou čokoládou nesmí chybět na žádném svátečním stole. Recept určitě vyzkoušejte, protože rohlíčky jsou výtečné a krásně vláčné. Marcipán uvnitř a bílá čokoláda s mandlemi na vrchu je prostě top.
Příprava40 minutes
Doba vaření20 minutes
Kynutí1 hour
Čas celkem2 hours
Množství: 15 ks

Ingredience

  • 1 hrnek plnotučného mléka + mléko na potření
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 čl třtinového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo 20g domácího vanilkového cukru
  • 90 g másla vychladlého a rozpuštěného
  • 2 ks vejce
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 g marcipánu
  • 200 g bílé čokolády
  • hrst sekaných loupaných mandlí na ozdobu
  • pečící papír

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a přidejte k němu čajovou lžičku třtinového cukru a droždí. Promíchejte a dejte do tepla na cca 10 minut stranou, aby se vytvořil kvásek.
  • V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový cukr s extraktem, kvásek, obě vejce a přidejte rozpuštěné vychladlé máslo. Vše ručně zpracujte v těsto. Pozor, těsto by nemělo být lepivé – pokud by se vám zdálo řídké/lepivé, přisypte ještě trochu mouky.
    Připravte si čistou misku, vysypte ji lehce moukou, příp. vymažte olejem a vložte do ní těsto. Zakryjte jej utěrkou a dejte na teplé místo na hodinku kynout.
  • V mezičase si vyválejte marcipán a nakrájejte jej na tenké proužky. 1/2 bílé čokolády si rovněž nakrájejte/nadrťte a druhou polovinu dejte stranou.
    Vykynuté těsto si rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše plát do tvaru pizzy a rovnoměrně jej rozřízněte na osm výsečí, resp. trojúhelníků. Na nejširší část výseče dejte trochu nasekané bílé čokolády a přes celou výseč poklaďte proužky marcipánu (vychází to cca 2 proužky na 1 výseč).
  • Nyní již zbývá každou výseč zarolovat, tzn. od nejdelší strany ke špičce.
    Rohlíčky položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je zlehka mlékem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 20 min. resp. do zlatova.
  • Po upečení nechte rohlíčky vychladnout. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozehřejte v ní druhou polovinu bílé čokolády. Rohlíčky zlehka přelijte čokoládou, posypejte nasekanými mandlemi a nechte polevu ztuhnout.

Moje tipy

  1. Jak poznáte, že se vám vytvořil kvásek? Na povrchu se začnou tvořit bublinky, resp. pěna.
  2. Pokud by se vám nedařilo těsto spojit, přidejte trochu rozpuštěného másla nebo mléka.
  3. Jakmile výseče zarolujete, doporučuji konce lehce přimáčknout k těstu, aby se rohlíček při pečení “nerozjel”.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating