Je tu opět recept na oblíbený moučník českých domácností a tím je bábovka. Tentokrát se jedná o recept, kde hlavní roli tvoří skořice. Tahle skořicová bábovka s lahodnou polevou vám určitě zachutná. Ke kávě a čaji je ideální a určitě s ní neprohloupíte :).
Skořicová bábovka je jednoduchá na přípravu a skvělý výsledek je rozhodně zaručen. Navíc je recept složený z dostupných ingrediencí, tzn. k jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální suroviny.
Můj tip: Vyzkoušejte také klasickou hrníčkovou bábovku!
Budete potřebovat:
- hladkou mouku
- třtinový cukr
- skořici – mletá
- máslo
- vanilkový extrakt
- sůl
- mléko
- vejce
- prášek do pečiva
Nezapomeňte:
- špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
Krok 2
V misce vyšlehejte cukr s máslem a vanilkovým extraktem – ručně nebo za pomocí mixéru. Poté přidejte vejce, mouku, mléko, sůl a nakonec kypřící prášek. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do vymazané formy.
Krok 3
Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut a 1 hodinu, záleží na vaší troubě. Po upečení nechte bábovku vychladnout a následně ji vyklopte.
Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
Krok 4
Jakmile bude skořicová bábovka chladnout, připravte si polevu. V rendlíku zahřejte máslo, cukr, vodu, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a poleva nezhoustne. Poté polevu pomaloučku nalijte na bábovku, nechte ztuhnout a můžete servírovat.
Můj tip: Doporučuji podávat skořicovou bábovku ještě s teplou polevou a domácí šlehačkou.
SKOŘICOVÁ BÁBOVKA
Ingredience
- 300 g hladké mouky (2 hrnky)
- 150 g třtinového cukru (1 hrnek)
- 1 sáček kypřící prášek do pečiva
- 3 čl mleté skořice
- 80 g másla
- 2 ks vejce
- 1 čl vanilkového extraktu
- ½ hrnku polotučného mléka
- špetka soli
- poleva: 1/2 hrnku třtinového cukru, 8 PL vody, 6 PL másla, 1 čl vanilkového extraktu, 1 čl mleté skořice
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
- V misce vyšlehejte cukr s máslem a vanilkovým extraktem – ručně nebo za pomocí mixéru. Poté přidejte vejce, mouku, mléko, sůl a nakonec kypřící prášek. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do vymazané formy.
- Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut a 1 hodinu, záleží na vaší troubě. Po upečení nechte bábovku vychladnout a následně ji vyklopte.
- Jakmile bude bábovka chladnout, připravte si polevu. V rendlíku zahřejte máslo, cukr, vodu, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a poleva nezhoustne. Poté polevu pomaloučku nalijte na bábovku, nechte ztuhnout a můžete servírovat.
Moje tipy
- Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
- Doporučuji podávat ještě s teplou polevou a domácí šlehačkou.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.