Je tu opět recept na oblíbený moučník českých domácností a tím je bábovka. Tentokrát se jedná o recept, kde hlavní roli tvoří skořice. Tahle skořicová bábovka s lahodnou polevou vám určitě zachutná. Ke kávě a čaji je ideální a určitě s ní neprohloupíte :).

skoricova_babovka

Skořicová bábovka je jednoduchá na přípravu a skvělý výsledek je rozhodně zaručen. Navíc je recept složený z dostupných ingrediencí, tzn. k jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální suroviny.

Můj tip: Vyzkoušejte také klasickou hrníčkovou bábovku!

Budete potřebovat:

  • hladkou mouku
  • třtinový cukr
  • skořici – mletá
  • máslo
  • vanilkový extrakt
  • sůl
  • mléko
  • vejce
  • prášek do pečiva

Nezapomeňte:

  • špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.

Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.

Krok 2

V misce vyšlehejte cukr s máslem a vanilkovým extraktem – ručně nebo za pomocí mixéru. Poté přidejte vejce, mouku, mléko, sůl a nakonec kypřící prášek. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do vymazané formy.

Krok 3

Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut a 1 hodinu, záleží na vaší troubě. Po upečení nechte bábovku vychladnout a následně ji vyklopte.

Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.

skoricova_babovka_s_polevou

Krok 4

Jakmile bude skořicová bábovka chladnout, připravte si polevu. V rendlíku zahřejte máslo, cukr, vodu, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a poleva nezhoustne. Poté polevu pomaloučku nalijte na bábovku, nechte ztuhnout a můžete servírovat.

Můj tip: Doporučuji podávat skořicovou bábovku ještě s teplou polevou a domácí šlehačkou.

SKOŘICOVÁ BÁBOVKA

Tentokrát se jedná o recept, kde hlavní roli tvoří skořice. Tahle skořicová bábovka s lahodnou polevou vám určitě zachutná. Ke kávě a čaji je ideální a určitě s ní neprohloupíte :).
Příprava15 minutes
Doba vaření1 hour
Čas celkem1 hour 15 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 300 g hladké mouky (2 hrnky)
  • 150 g třtinového cukru (1 hrnek)
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • 3 čl mleté skořice
  • 80 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • ½ hrnku polotučného mléka
  • špetka soli
  • poleva: 1/2 hrnku třtinového cukru, 8 PL vody, 6 PL másla, 1 čl vanilkového extraktu, 1 čl mleté skořice

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
  • V misce vyšlehejte cukr s máslem a vanilkovým extraktem – ručně nebo za pomocí mixéru. Poté přidejte vejce, mouku, mléko, sůl a nakonec kypřící prášek. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do vymazané formy.
  • Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut a 1 hodinu, záleží na vaší troubě. Po upečení nechte bábovku vychladnout a následně ji vyklopte.
  • Jakmile bude bábovka chladnout, připravte si polevu. V rendlíku zahřejte máslo, cukr, vodu, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a poleva nezhoustne. Poté polevu pomaloučku nalijte na bábovku, nechte ztuhnout a můžete servírovat.

Moje tipy

  1. Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
  2. Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
  3. Doporučuji podávat ještě s teplou polevou a domácí šlehačkou.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating