Znáte opilé švestky ve slanině? Recept je nenáročný, ovšem je ideální ho začít připravovat den před servírováním. Základem je totiž, aby byly švestky naložené ve slivovice přes noc. Druhý den už jen vše zkompletujete a máte za pár minut hotovo :).

opile_svestky_ve_slanine

Připravte jako pohoštění pro svou návštěvu opilé švestky ve slanině. Tyhle jednohubky výborně chutnají a mnoho lidí je zná, tudíž je úspěch v podstatě zaručen. Jen nezapomeňte švestky den předem naložit do slivovice.

Můj tip: Vyzkoušejte také ananas ve slanině!

Budete potřebovat:

  • švestky – balení sušených švestek
  • anglickou slaninu – ideálně dlouhé plátky, aby se vám švestky dobře obmotávaly
  • mandle – ideálně loupané
  • slivovice – používám domácí, ale klidně použijte kupovanou nebo jinou pálenku, kterou máte doma po ruce

Nezapomeňte:

  • pečící papír – na vyložení plechu, vyhnete se tak dlouhému drhnutí plechu
  • párátka – aby vše krásně drželo

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Připravte si misku, nasypte do ní sušené švestky a zalijte je slivovicí. Misku přiklopte talířem a nechte přes noc odležet, aby švestky nasákly tu pravou chuť.

Krok 2

Následující den slijte slivovici a připravte si k ruce mandle. Do každé švestky vložte mandli, obalte ji slaninou (tu si předem nakrájejte) a zafixujte párátkem.

mandle ve svestce

Krok 3

Připravené švestky dejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly.

mandle ve svestce a slanine

Krok 4

Na troubě zapněte funkci gril (250° C – 300° C) a vložte do trouby plech s připravenými švestkami. Švestky, resp. slaninu je potřeba hlídat, aby se upekla do zlatova a křupava. Trvá to jen pár minut, ale výsledek stojí za to.

opile svestky po vyndani z trouby

Můj tip: Pokud nemáte rádi slivovici, zkuste švestky naložit do rumu.

Krok 5

Jakmile budete mít dopečeno, nechte švestky vychladnout a můžete servírovat.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

OPILÉ ŠVESTKY VE SLANINĚ – oblíbené jednohubky krok za krokem

Znáte opilé švestky ve slanině? Recept je nenáročný, ovšem je ideální ho začít připravovat den před servírováním. Základem je totiž, aby byly švestky naložené ve slivovice přes noc. Druhý den už jen vše zkompletujete a máte za pár minut hotovo.
Příprava20 minutes
noc na naložení1 day
Čas celkem1 day 20 minutes
Množství: 1 plný talíř

Ingredience

  • 200 g sušených švestek
  • 100 g plátků slaniny
  • 200 ml slivovice či jiné pálenky
  • hrst mandlí
  • párátka
  • pečící papír

Postup

  • Připravte si misku, nasypte do ní sušené švestky a zalijte je slivovicí. Misku přiklopte talířem a nechte přes noc odležet, aby švestky nasákly tu pravou chuť.
  • Následující den slijte slivovici a připravte si k ruce mandle. Do každé švestky vložte mandli, obalte ji slaninou (tu si předem nakrájejte) a zafixujte párátkem.
  • Připravené švestky dejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly.
  • Na troubě zapněte funkci gril (250° C – 300° C) a vložte do trouby plech s připravenými švestkami. Švestky, resp. slaninu je potřeba hlídat, aby se upekla do zlatova a křupava. Trvá to jen pár minut, ale výsledek stojí za to.
  • Jakmile budete mít dopečeno, nechte švestky vychladnout a můžete servírovat.

Moje tipy

Pokud nemáte rádi slivovici, zkuste švestky naložit do rumu.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating