Pojďte vyzkoušet recept na nejlepší domácí brownies! Tento dezert připravuji pro rodinu a přátele už přes tři roky a pokaždé sklízí velký úspěch. Inspirovala jsem se receptem od kitchenette, který jsem si lehce upravila a opravdu stojí za to. Jakmile je jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiné 🙂

nejlepsi brownies

Brownies jsou krásně vláčné, mazlavé uprostřed a plné čokolády. Navíc jsou bez lepku a bez laktózy, takže jsou ideální snad pro každého. S tímhle receptem nešlápnete vedle, protože ho můžete připravit na narozeninovou oslavu, svatbu, posezení s přáteli nebo jen tak k odpolední kávě.

Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!

Budete potřebovat:

  • čokoládu na vaření – používám hořkou s min. obsahem čokolády 60%
  • olivový olej
  • třtinový cukr
  • vlašské ořechy – mleté (místo mouky) a hrst celých na ozdobu
  • sůl
  • vanilkový extrakt
  • kypřící prášek
  • vejce
  • kávu – instantní, aby brownies krásně vonělo
  • vlašské ořechy/pekanové ořechy – na ozdobu

Nezapomeňte:

  • pečící papír a lžíci másla– na vyložení a vymazání formy

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Předehřejte si troubu na 180° C a vyložte formu pečícím papírem – můžete ho ještě lehce vymazat máslem, aby se poté brownies dobře odkrajovalo.

Můj tip: Nejraději používám dortovou keramickou formu, rovnoměrně vede teplo a brownies je z ní vždy skvělé. Mnohem lepší než např. z plechu.

Krok 2

Připravte si vodní lázeň. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte k ní olivový olej a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a spojí s olejem v krásně hladkou směs.

Můj tip: Pozor, některé čokolády na vaření obsahují lepek. Doporučuji tedy číst složení :).

Krok 3

Čokoládu s olejem přelijte do misky a přidejte k ní třtinový cukr, vanilkový extrakt a vejce. Šlehejte metličkou do hladké směsi. Pokud se vám cukr nepodaří dokonale rozpustit, nevadí.

Následně přidejte mleté vlašské ořechy, špetku soli, instantní kávu a kypřící prášek. Vše důkladně promíchejte.

nejlepsi_brownies

Krok 4

Směs nalijte do dortové formy, ozdobte rovnoměrně vlašskými a pekanovým ořechy. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.

Můj tip: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, ale spíš to nebude potřeba, protože se po nich brzy zapráší.

Krok 5

Po upečení nechte brownies vychladnout. Uvnitř bude lepivé a to je to správné znamení, že jste jej upekli dobře. Nakrájejte na menší kousky a servírujte.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ BROWNIES

Pojďte vyzkoušet recept na nejlepší domácí brownies! Tento dezert připravuji pro rodinu a přátele už přes tři roky a pokaždé sklízí velký úspěch. Inspirovala jsem se receptem od kitchenette, který jsem si lehce upravila a opravdu stojí za to. Jakmile je jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiné. Navíc jsou bez lepku a bez laktózy, takže jsou ideální snad pro každého.
Příprava15 minutes
Doba vaření30 minutes
Čas celkem45 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 300 g čokolády na vaření
  • 4 PL olivového oleje
  • 9 PL třtinového cukru
  • 8 PL vlašských ořechů mletých
  • 1 čl kypřícího prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 2 čl instantní kávy
  • špetka soli
  • hrst vlašských/pekanových ořechů na ozdobu

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180° C a vyložte formu pečícím papírem – můžete ho ještě lehce vymazat máslem, aby se poté brownies dobře odkrajovalo.
  • Připravte si vodní lázeň. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte k ní olivový olej a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a spojí s olejem v krásně hladkou směs.
  • Čokoládu s olejem přelijte do misky a přidejte k ní třtinový cukr, vanilkový extrakt a vejce. Šlehejte metličkou do hladké směsi. Pokud se vám cukr nepodaří dokonale rozpustit, nevadí.
    Následně přidejte mleté vlašské ořechy, špetku soli, instantní kávu a kypřící prášek. Vše důkladně promíchejte.
  • Směs nalijte do dortové formy, ozdobte rovnoměrně vlašskými a pekanovým ořechy. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
  • Po upečení nechte brownies vychladnout. Uvnitř bude lepivé a to je to správné znamení, že jste jej upekli dobře. Nakrájejte na menší kousky a servírujte.

Moje tipy

  1. Nejraději používám dortovou keramickou formu, rovnoměrně vede teplo a brownies je z ní vždy skvělé. Mnohem lepší než např. z plechu.
  2.  Pozor, některé čokolády na vaření obsahují lepek. Doporučuji tedy číst složení :).
  3.  Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, ale spíš to nebude potřeba, protože se po nich brzy zapráší.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating