Pojďte vyzkoušet recept na nejlepší domácí brownies! Tento dezert připravuji pro rodinu a přátele už přes tři roky a pokaždé sklízí velký úspěch. Inspirovala jsem se receptem od kitchenette, který jsem si lehce upravila a opravdu stojí za to. Jakmile je jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiné 🙂

Brownies jsou krásně vláčné, mazlavé uprostřed a plné čokolády. Navíc jsou bez lepku a bez laktózy, takže jsou ideální snad pro každého. S tímhle receptem nešlápnete vedle, protože ho můžete připravit na narozeninovou oslavu, svatbu, posezení s přáteli nebo jen tak k odpolední kávě.
Můj tip: Vyzkoušejte také extra čokoládovou bábovku s mascarpone!
Budete potřebovat:
- čokoládu na vaření – používám hořkou s min. obsahem čokolády 60%
- olivový olej
- třtinový cukr
- vlašské ořechy – mleté (místo mouky) a hrst celých na ozdobu
- sůl
- vanilkový extrakt
- kypřící prášek
- vejce
- kávu – instantní, aby brownies krásně vonělo
- vlašské ořechy/pekanové ořechy – na ozdobu
Nezapomeňte:
- pečící papír a lžíci másla– na vyložení a vymazání formy
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Předehřejte si troubu na 180° C a vyložte formu pečícím papírem – můžete ho ještě lehce vymazat máslem, aby se poté brownies dobře odkrajovalo.
Můj tip: Nejraději používám dortovou keramickou formu, rovnoměrně vede teplo a brownies je z ní vždy skvělé. Mnohem lepší než např. z plechu.
Krok 2
Připravte si vodní lázeň. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte k ní olivový olej a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a spojí s olejem v krásně hladkou směs.
Můj tip: Pozor, některé čokolády na vaření obsahují lepek. Doporučuji tedy číst složení :).
Krok 3
Čokoládu s olejem přelijte do misky a přidejte k ní třtinový cukr, vanilkový extrakt a vejce. Šlehejte metličkou do hladké směsi. Pokud se vám cukr nepodaří dokonale rozpustit, nevadí.
Následně přidejte mleté vlašské ořechy, špetku soli, instantní kávu a kypřící prášek. Vše důkladně promíchejte.

Krok 4
Směs nalijte do dortové formy, ozdobte rovnoměrně vlašskými a pekanovým ořechy. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
Můj tip: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, ale spíš to nebude potřeba, protože se po nich brzy zapráší.
Krok 5
Po upečení nechte brownies vychladnout. Uvnitř bude lepivé a to je to správné znamení, že jste jej upekli dobře. Nakrájejte na menší kousky a servírujte.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
NEJLEPŠÍ DOMÁCÍ BROWNIES
Ingredience
- 300 g čokolády na vaření
- 4 PL olivového oleje
- 9 PL třtinového cukru
- 8 PL vlašských ořechů mletých
- 1 čl kypřícího prášku do pečiva
- 2 ks vejce
- 1 čl vanilkového extraktu
- 2 čl instantní kávy
- špetka soli
- hrst vlašských/pekanových ořechů na ozdobu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180° C a vyložte formu pečícím papírem – můžete ho ještě lehce vymazat máslem, aby se poté brownies dobře odkrajovalo.
- Připravte si vodní lázeň. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte k ní olivový olej a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a spojí s olejem v krásně hladkou směs.
- Čokoládu s olejem přelijte do misky a přidejte k ní třtinový cukr, vanilkový extrakt a vejce. Šlehejte metličkou do hladké směsi. Pokud se vám cukr nepodaří dokonale rozpustit, nevadí.Následně přidejte mleté vlašské ořechy, špetku soli, instantní kávu a kypřící prášek. Vše důkladně promíchejte.
- Směs nalijte do dortové formy, ozdobte rovnoměrně vlašskými a pekanovým ořechy. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
- Po upečení nechte brownies vychladnout. Uvnitř bude lepivé a to je to správné znamení, že jste jej upekli dobře. Nakrájejte na menší kousky a servírujte.
Moje tipy
- Nejraději používám dortovou keramickou formu, rovnoměrně vede teplo a brownies je z ní vždy skvělé. Mnohem lepší než např. z plechu.
- Pozor, některé čokolády na vaření obsahují lepek. Doporučuji tedy číst složení :).
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu, ale spíš to nebude potřeba, protože se po nich brzy zapráší.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.