Tento recept na slané nepečené kuličky z lučiny osloví zejména příznivce smetanových sýrů. Jako hlavní ingredienci jsem použila Lučinu. Recept je jednoduchý a budete ho mít připravený během chvilky. A jako bonus nebude nutné použít troubu ani plotnu :).

Slané nepečené kuličky z Lučiny se skvěle hodí jako originální zobání na oslavu nebo posezení s přáteli. Na obalení můžete použít v podstatě cokoliv, od bylinek, přes sýry, oříšky až po oblíbené koření. Fantazii se meze nekladou :).
Můj tip: Vyzkoušejte také lahodnou česnekovou pomazánku!
Budete potřebovat:
- Lučinu – smetanový sýr bez příchuti
- Krůtí šunku – doporučuji s co největším obsahem masa
- máslo
- sůl, pepř
- ingredience na obalení dle vašich preferencí – bylinky, koření, oříšky, strouhaný sýr
Nezapomeňte:
- papírové košíčky – na vyskládání kuliček, ale jde to i bez nich 🙂
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Nejprve si na drobno nakrájejte šunku. Přidejte ji do misky k lučině a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a lžící rozpuštěného másla.
Krok 2
Lžičkou nabírejte sýrovou směs a ručně tvarujte kuličky o velikosti přibližně vlašského ořechu.
Můj tip: Doporučuji si při tvarování kuliček navlhčit ruce vodou, půjde to snáze :).
Krok 3
Jakmile máte všechny připravené kuličky, můžete přijít k obalování. Zde záleží na vašich preferencích, já jsem obalovala v na drobno nasekaných bylinkách, nastrouhaném čedaru a parmazánu a také v červené paprice.
Nápady na obalení:
Bylinky – bazalka, pažitka, koriandr, máta
Koření – kurkuma, pepř, paprika
Oříšky – drcené pistácie, kešu, vlašské ořechy
Sýr – strouhaný ementál, čedar, parmazán
Krok 4
Až budete mít všechny kuličky hotové, dejte je ještě alespoň na 15 minut vychladit do lednice.
Můj tip: Kuličky z lučiny můžete podávat samostatně anebo k nim nakrájet oblíbené pečivo.
Krok 5
Nepečené kuličky z Lučiny jsou připraveny k okamžité spotřebě. Ale skvěle chutnají i druhý den. Nezapomeňte je dát v tomto případě do lednice a přikrýt alespoň alobalem nebo potravinářskou fólií, aby neokoraly.
Servírovat je můžete v papírových košíčcích, ale ničemu nevadí, když budou i bez nich :).
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
NEPEČENÉ KULIČKY Z LUČINY
Ingredience
- 200 g Lučiny
- 100 g krůtí šunky
- 1 PL másla rozpuštěného
- sůl, pepř na dochucení
- oblíbené bylinky bazalka, pažitka, koriandr, máta
- oblíbené koření kurkuma, pepř, paprika
- oblíbené oříšky drcené pistácie, kešu, vlašské ořechy
- oblíbený sýr strouhaný ementál, čedar, parmazán
Postup
- Nejprve si na drobno nakrájejte šunku. Přidejte ji do misky k lučině a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a lžící rozpuštěného másla.
- Lžičkou nabírejte sýrovou směs a ručně tvarujte kuličky o velikosti přibližně vlašského ořechu.
- Jakmile máte všechny připravené kuličky, můžete přijít k obalování. Zde záleží na vašich preferencích, já jsem obalovala v na drobno nasekaných bylinkách, nastrouhaném čedaru a parmazánu a také v červené paprice.Nápady na obalení:Bylinky – bazalka, pažitka, koriandr, mátaKoření – kurkuma, pepř, paprikaOříšky – drcené pistácie, kešu, vlašské ořechySýr – strouhaný ementál, čedar, parmazán
- Až budete mít všechny kuličky hotové, dejte je ještě alespoň na 15 minut vychladit do lednice.
- Nepečené kuličky z Lučiny jsou připraveny k okamžité spotřebě. Ale skvěle chutnají i druhý den. Nezapomeňte je dát v tomto případě do lednice a přikrýt alespoň alobalem nebo potravinářskou fólií, aby neokoraly.Servírovat je můžete v papírových košíčcích, ale ničemu nevadí, když budou i bez nich :).
Moje tipy
- Doporučuji si při tvarování kuliček navlhčit ruce vodou, půjde to snáze :).
- Kuličky z lučiny můžete podávat samostatně anebo k nim nakrájet oblíbené pečivo.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.