Došly vám nápady, jak zužitkovat červenou řepu? Máte chuť na něco zdravějšího, co nezabere moc času? Mám pro vás řešení! A tím je recept na zdravý slaný koláč z červené řepy :).

Zdravý slaný koláč z červené řepy se zakysanou smetanou vás určitě dostane. Recept je jednoduchý a zvládne ho naprosto každý. Navíc se nemusíte válet s těstem, stačí když si koupíte již připravené listové těsto, které v kombinaci s níže uvedenými surovinami vykouzlí lahodný koláč z červené řepy.
Můj tip: Vyzkoušejte také originální chlebíčky z veky zapečené v troubě!
Budete potřebovat:
- červenou řepu – vařená a vakuovaná (můžete použít i vlastní ze zahrádky, jen je potřeba si ji uvařit do měkka)
- zakysanou smetanu
- vlašské ořechy
- špetku soli a pepře – na dochucení
- med
- vejce
- dýňová a slunečnicová semínka, příp. černý sezam – na posypání
- listové těsto
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu si předehřejte na 200° C a plech vyložte pečícím papírem. Připravte si ingredience na pracovní plochu.

Krok 2
Na pracovní plochu si rozviňte listové těsto. Zakysanou smetanu si v misce smíchejte se špetkou soli a pepře a rozetřete ji skoro po celé ploše těsta (nechte si cca 1,5 cm volné okraje) – viz obrázek.

Krok 3
Nyní si nakrájejte řepu na tenké plátky. které následně vyskládejte na zakysanou smetanu. Poté na řepu rovnoměrně nasypejte směs dýňových a slunečnicových semínek a několik rozdrcených vlašských ořechů. Vše lehce zakápněte medem (cca 3 čl).
Krok 4
Okraje těsta přehněte z každé strany směrem k řepě, aby náplň nevytekla. Přetřete je rozšlehaným vejcem a zlehka posypte sezamovým semínkem.

Krok 5
Připravený slaný koláč z červené řepy pečte v troubě cca 20 – 25 minut. Pokud máte raději řepu více vysušenou/křupavou, nechte v troubě o něco déle, ale hlídejte jej, aby se vám nespálilo listové těsto. Nechte vychladnout a servírujte.
Můj tip: Nemáte-li rádi sezam, posypte koláč např. mákem, lněným semínkem nebo nechte bez ničeho.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
ZDRAVÝ SLANÝ KOLÁČ Z ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience
- 1 balení vařené vauované červené řepy cca 500g
- 200 g zakysané smetany
- hrst vlašských ořechů
- 1 balení listového těsta cca 275g
- 1 ks vejce
- 3 čl med
- sůl a pepř na dochucení smetany
- dýňová a slunečnicová semínka na posypání
- sezam na posypání
- pečící papír
Postup
- Troubu si předehřejte na 200 C a plech vyložte pečícím papírem. Připravte si ingredience na pracovní plochu.
- Na pracovní plochu si rozviňte listové těsto. Zakysanou smetanu si v misce smíchejte se špetkou soli a pepře a rozetřete ji skoro po celé ploše těsta (nechte si cca 1,5 cm volné okraje).
- Nyní si nakrájejte řepu na tenké plátky. které následně vyskládejte na zakysanou smetanu. Poté na řepu rovnoměrně nasypejte směs dýňových a slunečnicových semínek a několik rozdrcených vlašských ořechů. Vše lehce zakápněte medem (cca 3 čl).
- Okraje těsta přehněte z každé strany směrem k řepě, aby náplň nevytekla. Přetřete je rozšlehaným vejcem a zlehka posypte sezamovým semínkem.
- Připravený slaný koláč z červené řepy pečte v troubě cca 20 – 25 minut. Pokud máte raději řepu více vysušenou/křupavou, nechte v troubě o něco déle, ale hlídejte jej, aby se vám nespálilo listové těsto.Nechte vychladnout a servírujte.
Moje tipy
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.