Taky rádi mlsáte oříšky? Mám pro vás recept na domácí karamelizované mandle. Tahle rychlá a sladká dobrota z oříšků je vhodná pro každou příležitost – od oslavy narozenin, odpolední posezení s přáteli, rychlou svačinku až po večerní zobání k filmu :).

Domácí karamelizované mandle chutnají skoro jako pražené mandle z vánočních trhů. Kdo by tedy odolal, pojďte je vyzkoušet :). Recept je opravdu jednoduchý a hlavně rychlý. Na tuhle dobrotu budete navíc potřebovat jen 4 ingredience.
Můj tip: Vyzkoušejte také mandle v čokoládě se solí a chilli!
Budete potřebovat:
- mandle – ideálně neloupané
- třtinový cukr
- máslo
- vanilkový extrakt – aby mandle krásně voněly
Nezapomeňte:
- pečící papír – mandle se vám budou lépe odlupovat z pečícího papíru než kdybyste je pokládaly na talíř či prkénko
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
Můj tip: Hledáte inspiraci na jedlý dárek k Vánocům? Připravte oříšky podle receptu níže, vložte je do hezké skleněné nádoby a darujte je vašim nejbližším.
A jak na to?
Krok 1
Připravte si hlubší pánev a za stálého míchání přiveďte k varu vodu, máslo, vanilku a cukr.
Krok 2
Jakmile začne směs probublávat, přidejte k ní mandle a míchejte, dokud na mandlích nevznikne zlatohnědý cukerný povlak (budou karamelizovat). Zabere vám to jen pár minut.

Krok 3
Poté oříšky přemístěte na pečící papír a nechte vychladnout.
Můj tip: Zkuste oříšky na pečícím papíře dřevěnou vařečkou od sebe co nejvíce oddělit. Vyhnete se pak jedné velké oříškové kouli :).
Krok 4
Až budou oříšky vychladlé, můžete je servírovat.
V uzavřené nádobě v chladu a suchu, vydrží několik dní.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
DOMÁCÍ KARAMELIZOVANÉ MANDLE
Ingredience
- 150 g třtinového cukru
- 3 PL vody
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 hrnek neloupaných mandlí (cca 180g)
- 30 g másla
- pečící papír
Postup
- Připravte si hlubší pánev a za stálého míchání přiveďte k varu vodu, máslo, vanilku a cukr.
- Jakmile začne směs probublávat, přidejte k ní mandle a míchejte, dokud na mandlích nevznikne zlatohnědý cukerný povlak (budou karamelizovat). Zabere vám to jen pár minut.
- Poté oříšky přemístěte na pečící papír a nechte vychladnout.
- Až budou oříšky vychladlé, můžete je servírovat.V uzavřené nádobě v chladu a suchu, vydrží několik dní.
Moje tipy
- Hledáte inspiraci na jedlý dárek k Vánocům? Připravte oříšky podle receptu níže, vložte je do hezké skleněné nádoby a darujte je vašim nejbližším.
- Zkuste oříšky na pečícím papíře dřevěnou vařečkou od sebe co nejvíce oddělit. Vyhnete se pak jedné velké oříškové kouli.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.