Už víte, čím potěšíte své blízké letos o vánocích? Někdy to dá pěkně zabrat vymyslet originální dárek. Samozřejmě můžete jít do obchodu a něco vybrat tam. Ale co takhle zkusit něco osobnějšího? Říká se, že dobrým jídlem nebo pitím se nedá nic zkazit a tak pro vás mám tip na výborný jedlý dárek.
Vyzkoušejte můj recept na kořeněné pečené oříšky. Recept je jednoduchý a celkem rychlý. Jakmile budete mít oříšky upečené, doporučuji je nechat vychladnout a poté je plnit do skleněných nádob. Záleží na vás, jak velké sklenice zvolíte. Já jsem vybrala kořenky – stojí pár korun a udělají velkou parádu, obzvlášť když je vánočně ozdobíte.
Na ozdobu skleniček jsem použila samolepky s vánočními motivy, dřevěnou hvězdu a mašle. Na každou sklenici jsem ještě nalepila název „oříšky v medu“ a na zadní stranu jsem nalepila druhy oříšků, které jsem použila. Štítky jsem vyrobila za pomoci mechanického štítkovače. Pokud ho nemáte, nevadí, můžete si koupit v papírnictví fix na sklo a popsat dárek ručně.
Co budete potřebovat?
- 120g mandlí
- 120g kešu
- 120g vlašských ořechů
- 65g másla
- 2 polévkové lžíce medu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky uzené mleté papriky
A jak na oříšky?
Krok 1
Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. V kastrůlku za stálého míchání rozpusťte máslo a přidejte med a sůl. Poté přidejte uzenou papriku, aby vám vznikla krásně hladká červená omáčka.
Krok 2
Do střední misky vložte směs ořechů a přidejte k nim omáčku. Směs promíchejte tak, aby se všechny ořechy pokud možno rovnoměrně obalily. Následně nalijte směs na pečící papír a pomocí vařečky rozprostřete na plechu tak, aby se zbytečně nevytvořily velké hrudky.
Krok 3
Plech vložte do trouby a pečte cca 20 – 25 minut do zlatova/křupava. Ořechy během pečení cca 2x promíchejte a průběžně kontrolujte, aby se vám nepřipálily (jakmile totiž začnou hodně tmavnout, je nejvyšší čas je vyndat).
Můj tip: Zkuste si směs ořechů vylepšit a přidat k nim např. dýňová či slunečnicová semínka. Směs také můžete přiostřit chilli nebo připravit více do sladka – stačí přidat více medu.
Můj tip: pokud tušíte, že obdarovaný má rád oříšky, můžete mu přibalit i recept, aby si případně další dávku mohl napéct sám.
S chutí (x) do toho, půl je hotovo 🙂