Vyzkoušejte recept na domácí parmazánové houstičky s pepřem a mortadelou! Tohle sýrové pečivo můžete servírovat vaší návštěvě nebo si ho připravit na odpoledne jako chutnou svačinku.
Jako náplň jsem zvolila mortadelu, která se k houstičkám skvěle hodí. Chybu ale neuděláte, pokud je naplníte jiným vámi oblíbeným salámem, šunkou nebo i sýrem. Doporučuji parmazánové houstičky servírovat s nakládanou zeleninou.
Můj tip: Vyzkoušejte také domácí rohlíčky se zelím a slaninkou!
Budete potřebovat:
- mouku – hladkou
- parmazán – nastrouhaný
- máslo – pokojové teploty
- prášek do pečiva
- podmáslí
- jedlou sodu
- pepř, sůl
- vejce
- olivový olej
- náplň – dle vašich preferencí, doporučuji mortadellu
Nezapomeňte:
- pečící papír – na vyložení plechu
- potravinářská fólie – na zabalení těsta a jeho uložení do lednice
- nakládanou zeleninu – jako přílohu k houstičkám, výběr je na vás
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 230°C a plech vyložte pečícím papírem.
Krok 2
Ve větší misce smíchejte mouku, parmazán, prášek do pečiva, máslo, vejce, pepř, sůl, sodu a přidejte podmáslí. Jakmile se ingredience spojí, přendejte si je na pracovní plochu, prohněťte a zapracujte v těsto.
Můj tip: V případě, že by se vám zdálo těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pokud by naopak nešlo spojit, přidejte trošku podmáslí.
Krok 3
Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho na cca 30 minut odpočinout v lednici.
Po odležení těsto přendejte na pracovní plochu a vytvarujte z něho bochánek ve tvaru obdélníku (klidně si vezměte na pomoc váleček). Nyní nastává fáze, kdy je třeba těsto nakrájet (vezměte si ostrý nůž) ideálně do čtverců o velikosti cca 5 cm a tloušťce cca 3 cm.
Krok 4
Nakrájené kostky/houstičky přendejte na plech a potřete olivovým olejem. Pečte do zlatova, cca 13 – 15 minut (záleží na vaší troubě).
Můj tip: Pro ještě lepší chuť, doporučuji po rozříznutí potřít vevnitř houstičky máslem.
Krok 5
Nakonec houstičky rozřízněte a naplňte mortadelou.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
DOMÁCÍ PARMAZÁNOVÉ HOUSTIČKY S PEPŘEM A MORTADELOU
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
- ¾ hrnku másla pokojové teploty
- 1 sáček prášku do pečiva
- 500 ml podmáslí
- 1 čl jedlé sody
- 3 čl drceného pepře
- 1 čl soli
- 2 ks vejce
- olivový olej na potření
- 1 balení mortadelly na náplň
- pečící papír
- nakládaná zelenina k zakusování
Postup
- Troubu předehřejte na 230°C a plech vyložte pečícím papírem.
- Ve větší misce smíchejte mouku, parmazán, prášek do pečiva, máslo, vejce, pepř, sůl, sodu a přidejte podmáslí. Jakmile se ingredience spojí, přendejte si je na pracovní plochu, prohněťte a zapracujte v těsto.
- Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho na cca 30 minut odpočinout v lednici.Po odležení těsto přendejte na pracovní plochu a vytvarujte z něho bochánek ve tvaru obdélníku (klidně si vezměte na pomoc váleček). Nyní nastává fáze, kdy je třeba těsto nakrájet (vezměte si ostrý nůž) ideálně do čtverců o velikosti cca 5 cm a tloušťce cca 3 cm.
- Nakrájené kostky/houstičky přendejte na plech a potřete olivovým olejem. Pečte do zlatova, cca 13 – 15 minut (záleží na vaší troubě).
- Nakonec houstičky rozřízněte a naplňte mortadelou.
Moje tipy
- Pro ještě lepší chuť, doporučuji po rozříznutí potřít vevnitř houstičky máslem.
- V případě, že by se vám zdálo těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pokud by naopak nešlo spojit, přidejte trošku podmáslí.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.