Domácí karamel je pro mne celkem nezbytnost. Vždy ho připravuji alespoň v dvojité dávce. Skladuji ho v lednici, kde vydrží několik měsíců. Tedy za předpokladu, že z něj vždy nabíráte čistou lžičkou :).

Přináším vám recept na dvě varianty domácího karamelu. Postup je u obou v podstatě stejný, jen závěr se bude lišit, ale oba určitě stojí za vyzkoušení. Ten první asi moc dobře znáte a tím je slaný karamel – taková klasika. Co ale vyzkoušet karamel ochucený skořicí a zjemněný medem? 🙂
Jak využít domácí karamel?
Můžete ho využít např. na palačinky, lívance, pudinky, vafle, na ovesné či rýžové kaše, na zmrzlinu, na lžičku do pusy, jako polevu na dorty anebo jako sladidlo do kávy. Možností je opravdu nespočet. Já osobně ho nejčastěji používám na koláče a dorty.
Můj tip: Lze ho také připravit jako jedlý dárek k Vánocům, stačí ho jen dát do hezké skleničky a ozdobit ji.
Hledáte tip na jedlý dárek? Vyzkoušejte kořeněné oříšky v medu! Výborné jsou také karamelizované mandle, které chutnají jak z vánočních trhů.
A jak dlouho to bude trvat?
Vše zvládnete do cca 30 minut. Ingredience níže jsou počítány na 1 větší skleničku (cca 300 ml).
Co budete na slaný karamel potřebovat?
Slaný karamel
- 1 hrnek (300g) krystalového cukru
- 1 kelímek (200g) smetany ke šlehání alespoň 30%
- 100g změklého másla
- 1/2 lžičky soli
Karamel s medem a skořicí
- 1 hrnek (300g) krystalového cukru
- 1 kelímek (200g) smetany ke šlehání alespoň 30%
- 100g změklého másla (pokojová teplota)
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky medu
Můj tip: Máslo i smetana by měly mít pokojovou teplotu.
A jak na to?

Krok 1
Připravte si středně velký hrnec a na středním plameni nechte pomalu rozpouštět cukr. Chvíli to zabere než začne hnědnout, tak nezoufejte a vydržte. A hlavně stále promíchávejte.
Můj tip: Doporučuji raději větší hrnec, určitě to oceníte, až přidáte smetanu 🙂

Krok 2
Jakmile se cukr rozpustí, stáhněte plamen na minimum a přidejte smetanu. Poté karamel okamžitě ztvrdne a smetana bude okolo něj bublat, což je zcela v pořádku. Přichází však fáze, kde je nutné pořádně míchat a snažit se karamelové hrudky rozpustit. Můžete i mírně zvýšit plamen. Opět to chvíli zabere, ale nakonec se to povede.

Krok 3
Jakmile budete mít tekutinu rozpuštěnou, měla by mít jantarovou barvu. Následně přidejte máslo – ideálně nakrájené na kostičky a opět míchejte, dokud se nerozpustí.
Krok 4
Podle toho, jakou variantu karamelu chcete připravit, přidejte příslušné ingredience a dobře promíchejte. V tuto chvíli už také vypněte plamen.

Krok 5
Jakmile ho dochutíte, přelijte ho ještě horký do připravených čistých uzavíratelných sklenic. Sklenice uzavřete a otočte je dnem dolů. Sklenice nechte vychladnout (karamel při chladnutí ještě lehce zhoustne) a poté je přesuňte do lednice.
Můj tip: Nezapomeňte ho stále hlídat a míchat, nenechte se ničím rozptylovat, protože se pak lehce může stát, že se připálí. K míchání je také mnohem praktičtější využít dřevěnou vařečku.
