Vyzkoušejte tento recept na extra čokoládovou bábovku s mascarpone. Bábovka je super čokoládová, provoněná kávou, vláčná a doslova se rozpadá na talíři. Pro milovníky čokolády je to ta správná volba 🙂

extra_cokoladova_babovka_s_mascarpone

Máte rádi bábovky? Kdo by neměl :). Jsou jednoduché, relativně rychlé a hlavně velmi vděčné. Perfektně se hodí k odpolednímu čaji nebo kávě. Pro milovníky čokolády určitě doporučuji vyzkoušet tento recept.

Můj tip: Vyzkoušejte také oříškovou bábovku s bílou čokoládou!

Budete potřebovat:

  • mascarpone – na náplň
  • vanilkový extrakt – krásně bábovku provoní
  • třtinový cukr
  • vejce
  • kakao
  • čokoládu na vaření – ideálně hořkou s obsahem čokolády min. 60 %
  • kávu – šálek espressa, velikost cca 65 ml
  • hladkou mouku
  • kypřící prášek do pečiva
  • máslo – pokojové teploty
  • sůl

Nezapomeňte:

  • špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová

Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.

A jak na to?

Krok 1

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.

Nejprve si připravte náplň. V misce do hladka smíchejte mascarpone, 1 vejce, 100g třtinového cukru a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu. Náplň dejte na chvíli stranou.

Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.

Krok 2

Nyní se pusťte do těsta. Ve větší misce promíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další misce utřete máslo, zbylý třtinový cukr, 1 čl vanilkového extraktu a přidejte vejce jedno po druhém. Vše dobře promíchejte a přidejte k moučné směsi.

Krok 3

Připravte si vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu na vaření. Jakmile je čokoláda hotová, přelijte ji do misky a přidejte k ní kakao a teplé espresso. Důkladně promíchejte a přidejte k moučné směsi. Nyní vše dobře promíchejte, příp. můžete ušlehat v robotu. Vznikne vám tak hladké těsto.

babovka_prelivana_polevou_chutix

Krok 4

Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy náplň z mascarpone – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.

Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.

Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.

Krok 5

A aby byla bábovka echt čokoládová, tak si v mezičase můžete připravit čokoládovou polevu.

A jak na čokoládovou polevu? Nejprve si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu na vaření (můžete ji i lehce naředit smetanou ke šlehání). Jakmile je čokoláda připravená, stačí ji již jen nalít na vyklopenou bábovku a nechat ztuhnout.

Můj tip: Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.

S chutí do toho, půl je hotovo 🙂

EXTRA ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S MASCARPONE

Bábovka je super čokoládová, provoněná kávou, vláčná a doslova se rozpadá na talíři. Pro milovníky čokolády je to ta správná volba.
Příprava30 minutes
Doba vaření50 minutes
Čas celkem1 hour 20 minutes
Množství: 10 porcí

Ingredience

  • 250 g mascarpone
  • 450 g třtinového cukru
  • 6 ks vajec
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 2,5 PL kakaa
  • 1 šálek espressa (velikost šálku 65 ml)
  • 230 g hladké mouky
  • ½ čl soli
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 180 g másla pokojové teploty
  • 200 g čokolády na vaření do těsta
  • 1 tabulka čokolády na vaření na polevu

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
    Nejprve si připravte náplň. V misce do hladka smíchejte mascarpone, 1 vejce, 100g třtinového cukru a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu. Náplň dejte na chvíli stranou.
  • Nyní se pusťte do těsta. Ve větší misce promíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další misce utřete máslo, zbylý třtinový cukr, 1 čl vanilkového extraktu a přidejte vejce jedno po druhém. Vše dobře promíchejte a přidejte k moučné směsi.
  • Připravte si vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu na vaření. Jakmile je čokoláda hotová, přelijte ji do misky a přidejte k ní kakao a teplé espresso. Důkladně promíchejte a přidejte k moučné směsi. Nyní vše dobře promíchejte, příp. můžete ušlehat v robotu. Vznikne vám tak hladké těsto.
  • Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy náplň z mascarpone – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.
    Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
  • A aby byla bábovka echt čokoládová, tak si v mezičase můžete připravit čokoládovou polevu.
    A jak na čokoládovou polevu? Nejprve si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu na vaření (můžete ji i lehce naředit smetanou ke šlehání). Jakmile je čokoláda připravená, stačí ji již jen nalít na vyklopenou bábovku a nechat ztuhnout.

Moje tipy

  1. Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
  2. Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
  3. Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.

Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.


Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating