Vyzkoušejte tento recept na extra čokoládovou bábovku s mascarpone. Bábovka je super čokoládová, provoněná kávou, vláčná a doslova se rozpadá na talíři. Pro milovníky čokolády je to ta správná volba 🙂
Máte rádi bábovky? Kdo by neměl :). Jsou jednoduché, relativně rychlé a hlavně velmi vděčné. Perfektně se hodí k odpolednímu čaji nebo kávě. Pro milovníky čokolády určitě doporučuji vyzkoušet tento recept.
Můj tip: Vyzkoušejte také oříškovou bábovku s bílou čokoládou!
Budete potřebovat:
- mascarpone – na náplň
- vanilkový extrakt – krásně bábovku provoní
- třtinový cukr
- vejce
- kakao
- čokoládu na vaření – ideálně hořkou s obsahem čokolády min. 60 %
- kávu – šálek espressa, velikost cca 65 ml
- hladkou mouku
- kypřící prášek do pečiva
- máslo – pokojové teploty
- sůl
Nezapomeňte:
- špejli – abyste zjistili, zda je bábovka již hotová
Na konci článku se v kartě receptu dozvíte přesné množství surovin, které budete potřebovat.
A jak na to?
Krok 1
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
Nejprve si připravte náplň. V misce do hladka smíchejte mascarpone, 1 vejce, 100g třtinového cukru a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu. Náplň dejte na chvíli stranou.
Můj tip: Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
Krok 2
Nyní se pusťte do těsta. Ve větší misce promíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další misce utřete máslo, zbylý třtinový cukr, 1 čl vanilkového extraktu a přidejte vejce jedno po druhém. Vše dobře promíchejte a přidejte k moučné směsi.
Krok 3
Připravte si vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu na vaření. Jakmile je čokoláda hotová, přelijte ji do misky a přidejte k ní kakao a teplé espresso. Důkladně promíchejte a přidejte k moučné směsi. Nyní vše dobře promíchejte, příp. můžete ušlehat v robotu. Vznikne vám tak hladké těsto.
Krok 4
Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy náplň z mascarpone – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.
Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
Můj tip: Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
Krok 5
A aby byla bábovka echt čokoládová, tak si v mezičase můžete připravit čokoládovou polevu.
A jak na čokoládovou polevu? Nejprve si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu na vaření (můžete ji i lehce naředit smetanou ke šlehání). Jakmile je čokoláda připravená, stačí ji již jen nalít na vyklopenou bábovku a nechat ztuhnout.
Můj tip: Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.
S chutí do toho, půl je hotovo 🙂
EXTRA ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S MASCARPONE
Ingredience
- 250 g mascarpone
- 450 g třtinového cukru
- 6 ks vajec
- 2 čl vanilkového extraktu
- 2,5 PL kakaa
- 1 šálek espressa (velikost šálku 65 ml)
- 230 g hladké mouky
- ½ čl soli
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 180 g másla pokojové teploty
- 200 g čokolády na vaření do těsta
- 1 tabulka čokolády na vaření na polevu
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.Nejprve si připravte náplň. V misce do hladka smíchejte mascarpone, 1 vejce, 100g třtinového cukru a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu. Náplň dejte na chvíli stranou.
- Nyní se pusťte do těsta. Ve větší misce promíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další misce utřete máslo, zbylý třtinový cukr, 1 čl vanilkového extraktu a přidejte vejce jedno po druhém. Vše dobře promíchejte a přidejte k moučné směsi.
- Připravte si vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu na vaření. Jakmile je čokoláda hotová, přelijte ji do misky a přidejte k ní kakao a teplé espresso. Důkladně promíchejte a přidejte k moučné směsi. Nyní vše dobře promíchejte, příp. můžete ušlehat v robotu. Vznikne vám tak hladké těsto.
- Připravte si vymazanou formu a vlijte do ní cca polovinu těsta. Poté přidejte do formy náplň z mascarpone – ideálně tak, aby se co nejméně dotýkala okrajů formy. Na náplň poté nalijte druhou polovinu těsta.Bábovku dejte do trouby a pečte cca 50 minut až 1 hodinu. Po vytažení ji nechte vychladnout a poté ji vyklopte.
- A aby byla bábovka echt čokoládová, tak si v mezičase můžete připravit čokoládovou polevu.A jak na čokoládovou polevu? Nejprve si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu na vaření (můžete ji i lehce naředit smetanou ke šlehání). Jakmile je čokoláda připravená, stačí ji již jen nalít na vyklopenou bábovku a nechat ztuhnout.
Moje tipy
- Víte, jakou použít formu na bábovku, aby byl výsledek zaručen? Osobně používám k pečení bábovky litinovou formu. Nejenže je odolná a vydrží dlouho, ale zároveň vede rovnoměrně teplo, tzn. že se riziko spálených či nedopečených míst eliminuje na minimum.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Vezměte špejli a vpíchněte ji do středu těsta. Jakmile ji vyjmete, mělo by na ní být pár drobků, což je znamení, že můžete bábovku s klidem z trouby vyndat.
- Co dělat, když vám nejde bábovka vyklopit? Je důležité, aby bábovka byla vychladlá. Pokud i přesto nejde vyklopit, vezměte si k ruce utěrku namočenou ve studené vodě. Vyždímejte ji a položte na povrch formy. Nechte ji chvilku působit a poté zkuste bábovku vyklopit. Postup můžete opakovat dle potřeby.
Vyzkoušeli jste tento recept? Dejte mi vědět, jak vám chutnal. Také budu ráda za ohodnocení níže v komentářích. Pokud se vám mé recepty líbí, můžete mně také sledovat na Instagramu nebo Pinterestu či se přihlásit k odběru newsletteru.